Бисквитки

понеделник, 12 декември 2011 г.

Заседаваха общинските съветници в Криводол

На 9 декември 2011 г. Общински съвет в Криводол проведе редовно заседание. В началото на заседанието клетва като общински съветник положи Христо Христов, който зае мястото на Тихомир Трифонов – избран за временно изпълняващ длъжността кмет на с. Големо Бабино.
Местният парламент одобри Доклада за междинната оценка на изпълнение на общинския план за развитие на общината 2005-2013 г. и прие Актуализиран документ за изпълнението на плана за 2011-2013 г. Съветниците извършиха вътрешни компесаторни промени в първоначално уточнения план на средствата за капиталови разходи на общината и утвърдиха общ размер на разчета за капиталовите разходи към 31.12.2011 г. – 1 466 269 лв. /капиталови разходи, финансирани с целева субсидия от Републиканския бюджет – 127 200 лв. и капиталови разходи от постъпления от продажба на нефинансови активи – 1 339 069 лв./.
Одобрена бе щатната численост на Общинската администрация от 53 бр. и 6 бр. на дофинансиране, считано от 01.01.2012 г. Общината ще има един заместник - кмет. Администрацията е обособена в две Дирекции. В Дирекция „Обща администрация” ще има два отдела: „Финансово-стопански дейности и бюджет” и „Информационно и административно обслужване. Два са отделите и в Дирекция „Специализирана администрация”: „Устройство на територията и общинска собственост” и „Проекти, програми и хуманитарни дейности”. Седем са кметовете на кметства в общината и седем кметски наместници. В кметствата ще има технически сътрудници на цял щат.
В щатната численост на персонала по основно щатно разписание за Домашен социален патронаж се съкращават пет щатни бройки.
Съветниците определиха пълномощията на кметски наместник в общината. Допълнена беше числеността на ЦДГ „Калина Малина” с. Ракево, филиал с. Галатин с една бройка несписъчен състав – огняр и числеността на ЦДГ „Радост” Криводол с една бройка несписъчен състав – „водач МПС”. С цел осигуряване на здравословно хранене на децата в детските градини и във връзка с въвеждането на единно меню, включваща пълноценна и разнообразна храна, Общинският съвет даде съгласието си дневният оклад в детските заведения от 1,50 лв. да се увеличи на 2,00 лева, считано от 1 декември тази година.
Местният парламент упълномощи кмета на общината да открие процедура за отдаване под наем на публична общинска собственост – лекарски кабинети в Поликлиника гр. Криводол и селски здравни служби в Добруша, Галатин, Лесура и Ботуня чрез публично оповестен конкурс за срок до 10 години без промяна на предназначението. Утвърдена бе процедура по продажба на недвижим имот – частна общинска собственост в с. Ракево чрез публичен търг с явно наддаване. Утвърдени бяха експертните оценки, ликвидиране на съсобственост и продажба на имоти в Лесура и Криводол.
Съветниците избраха председателя на ОбС Юрий Кацарски за делегат на общината в Сдружение „Толерантност” и кмета на общината Петър Данчев за заместник делегат. Направиха промяна в състава на Постоянната комисия по ЗМСМА, териториално развитие, екология, ред, законност и връзки с обществеността, като за председател на комисията бе избран общинският съветник Христо Христов.На заседанието на Общински съвет в Криводол, кметът Петър Данчев запозна общинските съветници с финансовото състояние на община Криводол.
"УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,
Живеем във времена, които са тежки и белязани от сериозни предизвикателства. За съжаление финансовата криза не ни отминава така бързо, както си мислехме. 2012-та година ще бъде година на оцеляване на общината. Първата информация, с която се запознах, бе финансовото състояние на общината. Финансовото състояние на община Криводол е много тежко. Близо 1 милион и петдесет хиляди лева дължи общината към доставчици. Тези пари не само, че трябва да бъдат платени, но съществува възможност всеки един момент да бъдат блокирани сметките на общината и кредиторите да търсят задълженията си по съдебен път. Към дългосрочните задължения, се прибавя и сумата за заема в Общинска банка, в размер на 4 милиона и 105 хиляди лева. Около 400 хиляди годишно ще плаща общината за погасяването на дълга.
До края на т.г. общината очаква постъпления едва от 200 хиляди лв., а около 600 хиляди лева тежат на новото ръководство като задължения от предишната общинска управа, които трябва да бъдат изплатени до края на годината на персонала, на второстепенните разпоредители с бюджетни кредити , като не се има предвид текущите задължения към доставчици. Общинските съветници също не са получавали заплатите си от юли до октомври. По-голямата част от задълженията са направени през 2010-2011 г.
При направеният финансов анализ на текущото състояние на общинския бюджет, се установи, че са похарчени средства в размер на 340 хиляди лева от предоставените за делегираните дейности от републиканския бюджет за местни отговорности, което от своя страна е грубо нарушение на финансовата дисциплина. Последица от което са неизплатените възнаграждения на служителите в общинска администрация, персонала в системата на образованието /в частност ЦДГ/, както и на заетите в Домашен социален патронаж.
Предоставени на Община Криводол са целеви средства за изграждане на инфраструктурни обекти, които не са използвани по предназначение, в резултат на което деветстотин деветдесет и шест хиляди лева, трябва да бъдат предвидени за възстановяване или за целево разходване.
По сключени ЕСКО договори, като ангажимент на общината са просрочени задължения в размер на 78 642 лева и 216 454 лева бъдещи плащания по същите.
При ясното съзнание, че това едва ли са всички обхванати просрочени задължения и договорени бъдещи плащания, всеки ден излизат нови и нови дългове, но по-груби изчисления се формира размер от порядъка на около 6 милиона и седемстотин хиляди лева.
Натрупаните дългове едва ли биха могли да се стопят в близките 1-2 години. Факт е, че те тежат като воденичен камък и връзват ръцете ни, но и преди, и сега, си давам ясна сметка, че щом сме се заели да работим, ще го правим с поглед напред.
Изборите приключиха и с тях политическите битки. Оттук нататък са нашите общи административни управленчески действия.
Рецептата за оцеляване новият екип вижда в съкращаване на разходите на общината, събиране на задълженията и разплащане на задълженията към доставчици.
Разбира се, трябва да се започне първо основно с финансовото стабилизиране на общинския бюджет. Ще трябва екипът да насочи основно усилията си към усвояването на европейски средства, тъй като това е единствената възможност за инвестиции, която ще доведат до подобряване както на инфраструктурата на общината, така и ще дадат своето отражение върху местната икономика и оттам върху подобряването на живота на хората, които живеят в община Криводол. Решаване на проблемите за безработицата – инвестиране и партньорство с местния бизнес. Решаване и на доста сериозните проблеми в социалната сфера, което може би е най-важно – в партньорство с местния бизнес, с нестопанския сектор, с гражданите, ще трябва да търсим решаването на всички наболели проблеми на общината, защото едно управление е успешно, когато то наистина решава проблемите на хората, когато подобрява стандарта на живот на гражданите на една община.
За да излезем от тежката ситуация, ще вървим в две посоки -  ще съкратим разходите на общината – плащания на консумативи, за командировки, представителни разходи и услуги  и ще бъдем много активни в увеличаването на неданъчните приходи чрез разумното и ефективно управление на общинската собственост.
Мисля, че ще успеем да създадем една по-добра структура, една по-добра организация на работа с промени в администрацията и да се надяваме в най-близко време да имаме видими резултати и гражданите на Криводол да виждат в лицето на общината свой партньор и тя да бъде по-близко до тях, да бъде отворена към тях. Хората това искат основно от администраторите – искат уважение, искат усмивка, искат бързо действие.
С П Р А В К А
за задълженията по текущият бюджет
на Община Криводол към 08.11.2011 година

Просорочени задължения към доставчици
1 050 000
Задължения по дългосрочен кредит
4 047 000
Задължения по кредит ПУДООС
58 690
Просрочени задължения по ЕСКО договори
78 640
Плащания по ЕСКО договори
216 400
Просрочени плащания
1 291 320
Възнаграждения съветници
14 080
Общо задължения:
6 756 130 "

Няма коментари:

Публикуване на коментар