Бисквитки

сряда, 13 юли 2011 г.

Община Враца стартира проект „Интегриран план за градско възстановяване и развитие"


Община Враца стартира изпълнението на проект „Интегриран план за градско възстановяване и развитие на гр. Враца”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет. Неговата цел е изработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие, който да допринесе за повишаване качеството на живот на населението и за осъществяването на дългосрочна визия за развитието на град Враца. На практика, това е план, който определя перспективното развитие и взаимоотношенията между всички системи и техните елементи, оказващи влияние върху качеството на средата и населението.
Продължителността на проекта е 2 години и 5 месеца и обхваща периода от 23.06.2011г. до 23.11.2013г. Предвижда се до края на 2011г. да се проведат процедури за избор на изпълнители за изработването на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на гр. Враца; за изготвянето на екологични оценки и оценки на съвместимост на Интегрирания план и на Подробния устройствен план, при необходимост; за изпълнител на печатни информационни материали и за изпълнител на финансов одит. След изготвен актуален целеви и проблемен анализ на настоящата ситуация в периода април – август 2012г. ще бъдат определени три зони за въздействие на територията на гр. Враца, в т.ч. зона с преобладаващ социален характер, зона на публични функции с висока обществена значимост и зона с потенциал за икономическо развитие. Планира се до края на м.октомври 2013г. да имаме одобрен Интегриран план за градско възстановяване и развитие на гр. Враца.
Общият бюджет на проекта е 498 990 лв., като размерът на безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма “Регионално развитие” е 474 040 лв., а съфинансирането от Община Враца е 24 950 лв. В резултат на неговото изпълнение ще имаме изработена визия за развитие на града през следващия планов период и определени конкретни градски територии за комплексна интервенция – зони за въздействие. Приложната част на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие ще включва и лист от инвестиционни проекти за кандидатстване по структурните и Кохизионния фондове в периода 2014-2020 год. През следващия програмен период задължително условие за финансиране на проекти за устойчиво градско развитие по линия на фондове на Европейския съюз ще бъде тяхното съответствие с Интегриран план за градско възстановяване и развитие. Според Европейската комисия, този план е необходимо условие както за по-ефективно усвояване на структурните фондове на Европейския съюз и изпълнение на Лайпцигската харта за устойчиви градове, така и за привличане на инвестиции за ускоряване на растежа и подобряване на планирането и развитието на градската среда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар