Бисквитки

сряда, 13 юли 2011 г.

Голямо учение предстои на гара Мездра

Двудневно национално командно-щабно учение „ЗАЩИТА 2011” на тема “Действие на държавните органи при възникване на значим инцидент в железопътния транспорт” започва на 13 юли, сряда. Ръководител на учението е министър Цветан Цветанов, като непосредствените действия ще се ръководят от главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев. В “ЗАЩИТА 2011” освен МВР, участие ще вземат редица държавни институции, ведомства и дружества, сред които Министерството на транспорта и информационните технологии, Министерството на здравеопазването, Министерството на външните работи, Министерство на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ВКП, община Мездра, областна управа Враца, Холдинг БДЖ, Национална компания “Железопътна инфраструктура”, БНР и други.
По план учението предвижда да бъде разигран сценарий на извънредна ситуация, предизвикана от терористични действия, която възниква в района на град Мездра и ескалира в авария с опасни за човека вещества. Основните цели на учението са проверка на готовността за действие на министерствата, ведомствата и местното самоуправление за преодоляване на негативните последици при възникване на инцидент в железопътния транспорт и прилежащата инфраструктура, както и подобряване на взаимодействието и координацията между органите за управление при извънредна ситуация вследствие на екстремистка дейност и последващо химическо и радиационно замърсяване.
Учението ще бъде проведено в следната последователност:
Действия на институциите при вземането на заложници от въоръжени лица в международния влак София – Москва; осигуряване на обществения ред в зоната на инцидента;
Провеждане на специализирана полицейска операция за възстановяване контрола върху влака; провеждане на пожарогасителни, спасителни и аварийно-възстановителни дейности за ограничаване и ликвидиране на последствията от пожар, химическо и радиационно замърсяване; провеждане на операция по обезвреждане на самоделно взривно устройство;
Кратко описание на сценария на учение ЗАЩИТА 2011:
В резултат на проливни дъждове има значителни наводнения по поречието на река Искър в Северозападна и Централна Северна България, като силите на Единната спасителна система (ЕСС) са ангажирани за ликвидиране на последиците. Област Враца е сериозно пострадала и държавните органи предприемат действия за овладяване на ситуацията.
Сценарият на учението включва насилствено превземане от група въоръжени лица на вагон от международния влак София - Москва, като пътниците и длъжностните лица от БДЖ са взети за заложници. Влакът е спрян на отклонителен коловоз на гара Мездра. Нападателите отправят конкретни искания и заявяват, че са заложили във влака самоделно взривно устройство, смесено с радиоактивен материал, и ако не бъдат изпълнени исканията им, те ще го взривят. В процеса на започналите преговори те поставят ултиматум, че ако не им се изпълняват исканията ще взривят и една от цистерните, превозваща амоняк, намираща се в непосредствена близост до превзетия вагон, на която също е заложен експлозив с възможност за дистанционно взривяване. След продължителни преговори, нападателите са уговорени да напуснат влака и при придвижването им към осигурения за тях транспорт за напускане на гарата, те са атакувани и неутрализирани от специализирани полицейски сили. По време на атаката, нападателите са успели да задействат взривните устройства, заложени във влака и на цистерната превозваща амоняк. Провеждат се действия за извеждане на ранени от взривения вагон, пожарогасене, деконтаминация на района, евакуация на служители и заложници от мястото на инцидента и на населението от районите на обгазяване и замърсяване на града.

Няма коментари:

Публикуване на коментар