Бисквитки

четвъртък, 14 юли 2011 г.

Над 250 проверки на лекари извърши РЗОК-Враца от началото на годината

За първите шест месеца на 2011 година финансовите инспектори и лекарите контрольори от РЗОК-Враца са извършили 254 финансови и медицински проверки на изпълнители на медицинска, дентална помощ, болници и аптеки от област Враца. При 142 от тях са установени нарушения, а при 47 проверки са констатирани неправомерно получени суми, които подлежат на възстановяване. В резултат от осъщественият контрол изпълнителите на медицинска и дентална помощ са внесли суми от санкции в РЗОК в размер на 44 710 лв. и са възстановили неправомерно получени суми в размер на 29 765 лв.
Най-често констатираните финансови нарушения при изпълнителите на извънболнична медицинска и дентална дейност са свързани с пропуски в работата при оформянето на първичните медицинските документи, нарушения на изискванията за налично и технически изправно медицинско оборудване, липса или неспазване на графика за обслужване на пациентите и др.
При медицинските проверки са установени нарушения на договорените по вид и обем медицински дейности и изследвания във връзка с диспансерното наблюдение на пациентите и нарушения на изискванията за извършване на договорен обем дейности при извършването на обстоен профилактичен дентален преглед.
За първото шестмесечие на 2011 г. на болниците от областта са извършени 42 проверки. 38 от тях са осъществени самостоятелно от РЗОК-Враца, а 4 са извършени съвместно с експерти от НЗОК. При финансовите проверки нарушенията са свързани с некоректно попълнени реквизити в епикризата и пропуски във воденето на медицинската документация. Неспазване на индикациите за хоспитализация и изискванията за завършена клинична пътека са сред честите нарушения, установени при медицинските проверки на болниците. Освен тях инспекторите от РЗОК са установили още при проверките непровеждане на лечение и на придружаващите заболявания на пациента, неспазване на критериите за изписване на пациенти от болница и др. Внесените суми от болниците от наложени санкции са в размер на 15 640 лв., а възстановените от тях неправомерно получени средства са 13 390 лв.
При финансовите проверки в аптеките са установени пропуски при оформянето на рецептите в момента на отпускането на лекарства, не маркирана крайна продажна цена върху всяка лекарствена опаковка, липса на подпис от страна на пациента върху рецептурната бланка и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар