Бисквитки

петък, 19 април 2019 г.

Враца стана домакин на Граждански диалог „Европа в нашия дом – регионално развитие“ с участието на министъра на регионалното развитие и благоустройството инж. Петя Аврамова.
„В област Враца се инвестират 64 млн. лв. по 33 проекта, като до момента са изплатени над 35 млн. лв. Двадесет и девет са проектите на общини на стойност 44,5 млн. лв. и 4 на бенефициенти от централната администрация: 2 проекта на МОН и по един на МЗ и АПИ. Работи се и усилено по програмите за трансгранично сътрудничество, като с участието на партньори от Враца се финансират общо 22 проекта. По Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ в област Враца ще бъдат инвестирани 43,2 млн. лв. без ДДС в модернизация на ВиК мрежата“, информира в началото на събитието регионалният министър. 
Средствата са предвидени в проектното предложение на ВиК – Враца за безвъзмездна финансова помощ по програмата, допълни Петя Аврамова, като предвидените инвестиции са за четири населени места в областта - Бяла Слатина, Враца, Козлодуй и Мездра, разпределени по 3 компонента за реконструкция, рехабилитация и частично доизграждане на вътрешна водопроводна мрежа и на довеждащ водопровод за гр. Враца, както и реконструкция, рехабилитация и частично доизграждане на вътрешна водопроводна мрежа на Мездра, Козлодуй и Бяла Слатина. В резултат ще бъде реконструирана и доизградена водоснабдителна мрежа с дължина близо 54 километра, както и реконструиран близо 800 метра довеждащ водопровод.
Областният управител Малина Николова представи информация за допълнителното финансиране, предоставено от правителството в последните две години на общините и областната администрация за решаване на редица инфраструктурни проблеми, превантивни и възстановителни дейности при бедствия и аварии. Средствата, получени с ПМС за област Враца са 26 796 927 лв.
„Допълнителното финансиране даде възможност в област Враца за ремонт и рехабилитация на участъци от уличната мрежа в общините Борован, Бяла Слатина, Враца, Козлодуй, Криводол, Мездра и Хайредин. С подкрепата на правителството са извършени и предстоят ремонти на обществени сгради и спортна инфраструктура в кметство и културно-просветен дом в с. Нивянин, осветление на стадион „Христо Ботев“, ремонт на волейболна зала в Спортен комплекс „Христо Ботев“, ремонт на Митрополията в гр. Враца, ремонт на спортна зала и изграждане на спортна площадка в с. Згориград, обновяване сградата на общинска администрация, модернизиране на детски градини и ремонт на централен площад в гр. Козлодуй, възстановяване сградата на читалището в с. Гложене, довършителни строителни дейности на сградата на общинска администрация и ремонт на къща - архитектурен паметник в гр. Оряхово, благоустрояване дворното пространство на СУ “Васил Левски“ в гр. Роман. За превантивни и възстановителни дейности са предоставени средства на община Борован за възстановяване на бедствено положение в Малорад, на община Враца за възстановяване от бедствие във Враца и Лиляче, на община Криводол за възстановяване мост в с. Добруша, на община Мизия за възстановяване на улици, на община Хайредин за ремонтно-възстановителни дейности на яз. “Рогозен“ и яз. “Бързина“. Със средства от държавния бюджет е осъществено и планово почистване от Областна администрация – Враца на 12 речни участъци в общините Борован, Бяла Слатина, Враца, Криводол, Роман, а за община Мизия е изготвен технически проект за речното корито на р. Скът, който ще се реализира като превантивна дейност с новата програма на областния управител“, каза Малина Николова.
„Наред с изпълнението на големи инфраструктурни проекти в областта от държавния бюджет се отделят средства и по Механизма за финансиране на ремонти в църковните православни храмове”, каза народният представител от ПП ГЕРБ Красен Кръстев.
Кметът на община Враца Калин Каменов представи реализираните проекти за регионално развитие в община Враца на общата стойност 26 млн. лв. 
„В момента се изпълняват още два проекта по ОП „Региони в растеж” – за нови услуги за деца и младежи и четири нови услуги за възрастните хора. Подготвят се и два проекта за подобряване и развитие на туристическите атракции на стойност близо 9 млн. лева. Убеден съм, че още тази година нашите съграждани ще усетят ефекта от качествената работа и добре изпълнените проекти във Враца. Сигурен съм, че имиджът на нашия град ще се подобри драстично”, каза Калин Каменов. 
В хода на дискусията, след зададените от участниците въпроси, регионалният министър потвърди, че изграждането на пътя между Ботевград и Видин е приоритет за правителството и представи напредъка по проекта по трасето Ботевград - Мездра, което е разделено на два лота и за него са подадени 9 оферти за първия лот и 6 оферти за строителството на втория участък. 
„В момента комисия към Агенция „Пътна инфраструктура“ разглежда подадените оферти, така че се надявам в най-скоро време да имат готовност да отворят и ценовите предложения, да имаме избран изпълнител и да стартираме строителните дейности. Предвижда се и рехабилитация на съществуващото трасе по Е-79 от Враца до Мездра“, коментира Петя Аврамова. 
Тя подчерта, че за последните две години със средства от Държавния бюджет в област Враца са ремонтирани 63 км републикански пътища, като са вложени 32 млн. лв. Сред тях са бул. „В. Кънчов” във Враца, отсечките Враца – Криводол, Криводол – Монтана, Галатин – Фурен, Хайредин – Бутан – Гложене. Ремонтиран е и мостът над река Ботуня на първокласния път Монтана – Враца. Продължава рехабилитацията на 17 км от пътя Враца – пещерата Леденика по ОП „Региони в растеж”. Стойността на ремонтните дейности е над 13 млн. лв.
„Тук искам да подчертая, че всяка инвестиция, която се прави в област Враца, независимо дали е по линията на европейската солидарност, дали е със средства от Държавния или общинския бюджет, води след себе си икономическо развитие и подобряване живота на хората. Реализацията на проектите в пътния сектор несъмнено ускоряват икономическия растеж. Добрите пътни отсечки привличат инвеститорите”, допълни министърът на регионалното развитие и благоустройството. 
В събитието участваха кандидатът за евродепутат д-р Иво Ралчовски, кметове на населени места в областта, председатели на общински съвети и общински съветници, директори на учебни и детски заведения, представители на териториалните звена на изпълнителната власт и общественици.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар