Бисквитки

понеделник, 15 април 2019 г.

Технологични иновации в помощ на Земята бяха създадени във Враца
Четвъртият поред хакатон проведе Враца софтуер общество през изминалия уикенд.

10 отбора взеха участие в тазгодишното издание на Hack Vratsaозаглавено Hack for Earth.От петък вечерта до неделя късния следобед, те се състезаваха в създаването на технологични решения, които да допринесат за опазване на нашата планета. Събитието е организирано за четвърта поредна година от Враца софтуер общество със съдействието на SAP, Experian, Dreamix и Questers.
След два дни неуморна работа в ИТ център Враца и „Гнездото“ отборите представиха пред жури и публика своите проекти. Бяха отличени най-добрите отбори, което беше трудна задача за журито съставено от представители на технологични компании и организации работещи за опазване на природата.
Първо място спечели отборът „IPv3“, които разработиха модулно устройство „КЕПИ“ и мобилно приложение. Една от функциите на устройството е да замерва заряда на батериите, които имаме вкъщи и чрез мобилното приложение да дава информация доколко използваеми са те. А ако са останали без заряд, приложението показва карта с най-близките обекти, където могат да бъдат предадени за рециклиране непотребните батерии. Друга функция подпомага отглеждането на цветя, като в саксията се поставя датчик, който следи влажността на почвата и подава информация към мобилното приложение дали цветето се нуждае от поливане. Може да бъде добавена база данни с различните растения и техните специфични нужди при отглеждането им и така потребителят да знае всяко растение от какво точно се нуждае.
На второ място се класира отборът на „Leonardo Robotics“, които разработиха автономна метрологична станция, която се захранва със слънчеви батерии и разполага с различни датчици следящи състоянието на околната среда. Такива станции биха могли да бъдат разположени на различни места и да предават информация, която да се събира и обобщава, за да се следи по-прецизно състоянието на климата и околната среда. Това технологично решение е свързано и с проекта на отбор „Green Team“, които създадоха сайт, който да събира, съхранява и обобщава метрологична информация в помощ на земеделските стопани. Информацията от различните места ще може да показва какви са условията и опасностите за различните култури.
Трети в класирането бе отборът „The Deadly Phoenixes“, които създадоха мобилно приложение, което да събира информация за зоните нуждаещи се от почистване и подпомагащо организирането на доброволци, които да извършат тази дейност.
Сред решенията, които бяха представени имаше такива за „умна“ кофа за боклук на „Mini Site Makers“, което се отваря автоматично като доближиш ръката си до нея и следи за нивото на отпадъците. Когато се напълни, подава информация към сайт. Тази идея би могла да има приложение в комуналните фирми, които по-лесно и прецизно да осигуряват извозването на отпадъците и да се предотврати замърсяването на околната среда от препълнените контейнери.
Отборът „The Evergreen“ предложи мобилно приложение, което да събира и предоставя информация за свободните места за паркиране и така освен, че ще се пести време на шофьорите, ще се намали и количеството изгорели газове, отделяни от автомобилите докато обикалят в търсене на място за паркиране.
7-членното жури с представители от SAP, Experian, Dreamix, Екоцентрик, ПП Врачански балкан, За Земята, Технократи, раздадоха и много допълнителни награди, защото представените проекти бяха наистина добри и трудно можеше да се определят категоричните победители.
По време на хакатона имаше интересни презентации за участниците от Екоцентрик и За Земята, които им дадоха идеи в каква посока да работят. А менторите от Dreamix им представиха как сполучливо да демонстрират проектите си, което е много важно. По време на финалната част пък Георги Атанасов от ПП Врачански Балкан разказа по интересен начин за биоразнообразието в региона.

-- 
Иван Стрижлев

Няма коментари:

Публикуване на коментар