Бисквитки

сряда, 17 април 2019 г.

Именниците на Лазровден и Цветница


Лазаровден
Лазар - 46
Лазарин – 1
Лазарина – 18
На този ден църквата чества възкръсването на Лазар. Лазаровден се чества винаги в събота, една седмица преди Великден. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие.
Обреди и Традиции
На Лазаровден се извършва моминският обичай лазаруване, както и детското лазаруване.  Така наречените „Лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница (на следващия ден). Момите са облечени в традиционни фолклорни носии. Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци.
По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница)

Цветница /Връбница/
Цветан – 977
 Цветомир – 399
Цветанка -  204
Цвета - 61
Елица – 83
Върба – 19
Теменужка – 200
Виолета – 427
Росен – 170
Освен гореизброените имена празнуват и всички, носещи имена на цветя, растения, храсти, дървета.
Цветница е последният голям църковен празник преди Великден. Той винаги е в неделя. Традицията го свързва с тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с палмови клонки.
Обреди и традиции
Цветница, Цветна неделя, Вая, Връбница, Куклинден – е празник на цветята и е един от най-хубавите пролетни празници.
На този ден на службата в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които заменят палмовите клонки. Свещеници осветяват клонките и цветята, донесени от вярващите. След богослужението, християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. Обикновено от тях се увиват венци, които се окачват над прага на къщата или над домашния олтар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар