Бисквитки

вторник, 16 април 2019 г.

Промени в наредба осигуряват възможност на гражданите за персонални паркоместа


Регламентиране на условията за поставяне на паркинг-скоби пред жилищните блокове и създаване на адекватен механизъм за контрол при паркирането са сред предложенията в проекта за изменение на Наредбата за поставяне на преместваеми обекти на територията на Община Враца.
Допълненията в нормативния документ целят осигуряване на възможност на гражданите да им бъде обособено персонално паркомясто пред жилищните блокове, след предварително подадена заявка и при проведена тръжна процедура. Паркинг-скобите ще бъдат с уеднаквена визия, като ще се закупуват и поставят от ОП „Паркинги и гаражи“. Началната тръжна цена на квадратен метър за използваната площ е 1 лв.  Експертите посочват, че средната стойност на месец, която ще заплащат желаещите да ползват лично паркомясто е към 12 лв.
Всяко домакинство може да заплати само за едно място за паркиране, независимо от броя на автомобилите, с които разполага. Целта е да бъде защитен общественият интерес, като по тази причина съотношението на безплатните към платените паркоместа в града ще е 70% към 30 %.
От ОП „Паркинги и гаражи“ поясняват, че определянето на местата, където могат да бъдат поставяни паркинг-скоби ще става след подаване на заявление от гражданите, оглед на място от страна на служители от „Устройство на територията“ към местната администрация, изготвянето на проект от главния архитект и провеждане на тръжна процедура.
Фокусът на предложените промени са конфликтните точки в града, където наличието на повече автомобили в семейство и ограничената площ за паркиране често създават предпоставки за възникване на конфликти между живущите.
С регламентираното поставянето на подобни съоръжения, ще бъдат преустановени самоуправните действия от страна на граждани, които в противоречие на закона поставят антипаркинг скоби върху терени, които са общинска собственост.
Преди разглеждането на допълненията в Наредбата от местния парламент, ще бъде проведена обществена консултация с живущите в града. Гражданите могат да отправят своите препоръки и мнения на 16 април, от 17:00 часа, в Конферентната зала на Общински съвет – Враца.








Няма коментари:

Публикуване на коментар