Бисквитки

петък, 27 април 2018 г.

Мостът над река Ботуня ще бъде ремонтиран за близо 700 000 лв.



Агенция „Пътна инфраструктура“ е осигурила бюджет в размер на 689 807, 09 лв. за ремонт на моста над река Ботуня при път I – 1 Монтана – Враца. Това стана ясно днес от отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на въпрос от народните представители от ГЕРБ Петя Аврамова и Красен Кръстев.
„Мостовото съоръжение над река Ботуня е построено преди повече от 35 години и оттогава не е правен основен ремонт. Огромните дупки са непроходими, затруднява се движението на превозните средства и дори се стига до инциденти. Заради натоварения трафик мостът е сериозно повреден и само цялостен ремонт би довел до решение на проблема“, се казва във въпроса на народните представители към министър Нанков. През февруари 2017 г. експерти от Института по пътища и мостове се извършили обследване на съоръжението, което е установило, че то е със сериозни повреди по пътната плоча и по основните елементи от мостовата конструкция. За рехабилитацията на моста е изготвен технически проект, който предвижда цялосто подновяване на пътното платно върху съоръжението, направа на нова пътна плоча, нова асфалтова настилка, нови тротоарни блокове, нови дилатационни фуги, нови предпазни огради и парапети, ремонт на повредите и саниране на елементите от мостовата конструкция, изграждане на нова отводнителна-колекторна система. Предвижда се и ремонт на пътния участък около съоръжението, който ще подобри отводняването, отговаря регионални министър.
От отговора му стана ясно, че АПИ е провела процедури и е сключила договори с изпълнители на строително-монтажните работи и строителен надзор. В момента тече процеура по съгласуване и одобряване на проектната документация, след което ще стартира и ремонта.
„Предстоящият основен ремонт на моста над река Ботуня е поредната добра новина за жителите на региона ни“, коментира инж. Петя Аврамова. „В последната година правителството обръща сериозно внимание на нуждата от обновяване на инфраструктурата в областта и това е добър знак за всички ни“, добави тя.


Няма коментари:

Публикуване на коментар