вторник, 19 декември 2017 г.

Символът на спортния дух в село Чирен - Лавровият венец бе дарен на Община Враца за бъдещия музей на спортаa

Председателят на Дружеството за физкултура и спорт /ДФС/ в село Чирен – Цветан Цеков дари на кмета Калин Каменов лавров венец, спечелен преди 80 години на областно състезание. Символът на спортния дух в селото ще бъде съхранен в музей на спорта във Враца, за който в момента се събират експонати и по този начин ще се увековечи историята на спорта в населеното място. Лавровият венец е спечелен през 1937 г. на областно състезание по спортна гимнастика, лека атлетика, футбол, вдигане на тежести, конен спорт.
Поводът за събитието, което се проведе в малкия салон на читалището в село Чирен, бе и тържественото честване на 80 години от създаване на Дружеството за физкултура и спорт.
Кметът Калин Каменов поздрави и благодари на организаторите за проявата, защото по този начин се съхранява спортната история на врачанския край и се припомнят славните години и успехи, които е имало в различните видове спорт. Той посочи още, че през последните години не са влагани средства в спортната инфраструктура, но в момента, заедно с народния представител Петя Аврамова, с помощта на правителството и със собствени средства, се работи в тази насока.
„Един ден децата ни, отивайки на лекоатлетическата писта или стадиона, на плувния басейн, на изкуствените игрища за футбол или в залите за борба да се гордеят и да споменават вас, като личности, от които са взимали пример, но вече тренирайки в по-добри условия. Смятам, че вървим в правилната посока и съм убеден, че с общи усилия отново в нашата община ще се говори за спортни успехи. Благодаря ви за това, което сте постигнали с много усилия, тренировки и труд и съм убеден, че възпитавате вашите деца и внуци в силата на спортния дух, който години наред е прославял нашия край. Бъдете здрави!“. – каза в приветствието си към присъстващите Каменов.
По време на тържеството кметът Калин Каменов и народният представител инж. Петя Аврамова връчиха грамоти на спортисти - ветерани от село Чирен.  Двамата, заедно с кмета на населеното място - Деан Дамянов, бяха удостоени с грамоти за принос в спорта.
Дружество за физкултура и спорт - Чирен е създадено през 1936 г. и е част от системата на гимнастическите дружества „Юнак”. За председател тогава е избран Славейко Митов. За главатар Цеко Манавски. Спортовете, които са развивани в този период са: лека атлетика, спортна гимнастика, футбол, вдигане на тежести, конен спорт. Изявени спортисти: Ефтим Бенков, Ангел Недялков, Цено Слугарски, Цеко Манавски, Славейко Митов.
През 1944 г., дружеството се преименува на „Милин камък”, а после носи имената „Вихър” и „Левски”.
От 1965 г., дружеството се нарича „Нефт и газ”. Освен посочените спортове започват да се развиват също волейбол, тенис на маса, шахмат, хандбал. Това е един от най-силните периоди в историята на дружеството. Отборът по футбол достига до четвъртфиналите за Купата на съветската армия. Имат и среща с футболен отбор от Унгария.
Изявени спортисти от ДФС - Чирен: ЗМС Нено Терзийски - трикратен Световен и Европейски шампион.
Павлина Петрова - балкански шампион джудо 1986 г.
Никола Антонов - волейбол „Ботев” Пловдив
Георги Гуляшки – волейбол „Ботев” Пловдив
Веско Петков – футбол „Ботев” Враца
Симеон Стоичков – футбол „Локомотив” Мездра.


Няма коментари:

Публикуване на коментар