Бисквитки

петък, 22 декември 2017 г.

Коледари благословиха със здраве и берекет Враца


Около 100 коледари, облечени в народни носии, огласиха с наричания за здраве, берекет и благоденствие жителите на Враца, в навечерието на празниците. В пъстрото шествие, водено от музикантите от Народно Читалище „Пробуда 1926" от село  Згориград, се включиха коледари от врачанските училища „Васил Кънчов” и „Козма Тричков“,  ОУ „Кирил и Методий” - с. Девене,  читалищата „Огнище - 1930” от село Челопек и „Фар 1930” от село Паволче, от Центъра за специална образователна подкрепа „Д-р Петър Берон”, както и малчуганите от детските градини „Славейче”, „Знаме на мира”, „Детски свят”, „Щастливо детство”, „Българче” и „Детска Вселена”.

Празничната колона от коледари се спря пред НЧ „Развитие 1869“, където бе подредена благотворителна изложба от ръчно изработени коледни вкусотии – сладки, курабийки, баници, питки. Кулинарните изделия бяха приготвени от самодейките от читалищата  „Светлина - 1910” – с. Баница, „Пробуда - 1931” - кв. Бистрец, „Просвета - 1927” - с. Вировско, „Съзнание” - с. Девене, „Отец Паисий - 2008” - кв. Кулата, „Милин камък - 1927” - с. Мраморен, „Фар 1930”  - с. Паволче,  „Пробуждане - 1906” - с. Чирен, „Пробуда - 1907” - с. Тишевица, „Отец Паисий - 1927” - с. Три кладенци.
Коледарите благословиха майсторите на коледните вкусотии, а те ги дариха според народния обичаи, за да се сбъднат наричанията.
Първото коледарско шествие във Враца се отправи към площад „Христо Ботев“, където около запалените огньове десетки врачани очакваха празничната програма.
Участниците се качиха на сцената и заедно започнаха своя благослов към жителите на Враца.
„Убеден съм, че с общи усилия ще направим така, че Враца да изглежда по-празнично и по-красиво. Бъдете здрави и ви пожелавам весели празници с вашите семейства!“ – приветства присъстващите Калин Каменов.

 Празничната вечер продължи с изпълнение на ПТС „Хемус” и ДТС „Радост”.


Каменов: 2017 година бе натоварена, но успешна в подобряването и развитието на инфраструктурата и образованието

„Напрегната и натоварена бе 2017 година за мен и моят екип, но успешна в подобряването и развитието на инфраструктурата и образованието.“. Това каза пред медиите кметът Калин Каменов. Той благодари на представителите на средствата за масово осведомяване за активната им позиция, за сигналите, които са подавали, защото по този начин са разрешени много проблеми и са дадени отговори на редица въпроси на жителите на Враца.
На последната за тази година пресконференция, на която присъства и екипът на кмета, Каменов направи равносметка на извършените дейности през 2017 г. В отчета бе посочен напредъкът по Водния цикъл, асфалтирането на улици в града, селата и пътни отсечки между населените места, подобряване на спортната и образователната инфраструктура, налагането на строги мерки за ред и спазване на правилата, въвеждане на свръх-иновативна система за видеонаблюдение, чрез която се увеличава сигурността на гражданите и се затяга контрола на пътя.

Каменов подчерта, че през 2018 г. във Враца предстоят много строителни дейности в целия град – обновяване на жилищни сгради по Националната програма, ремонт на пешеходната централна градска част, на учебни заведения, спортни бази и площадки. Приоритет на Община Враца за 2018 г. ще бъде образователната инфраструктура, допълни още кметът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар