Бисквитки

вторник, 2 август 2016 г.

Работна среща



Областният управител на област Враца Малина Николова участва и приветства останалите участници в работната среща, организирана от Министерство на образованието и науката и Регионалното управление по образованието – Враца. Събитието е по повод представянето за първи път в страната на Проекта за държавен образователен стандарт за приобщаващо образование.
         „За област Враца е чест да бъде домакин на първото обсъждане на проекта на стандарт за приобщаващо образование, един ден след влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование. Със закона и този стандарт са определени и функциите на областния управител по разработването на Стратегия за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците. Нашите амбиции са свързани с това да създадем качествена, работеща стратегия, отговаряща на потребностите от подкрепа за всяко дете и ученик. За целта сформирахме комисия към областния управител, която ще направи първото си заседание на 4 август и ще определи рамката за анализа на общините, който ще предхожда разработването на стратегията. Виждам ролята на Областния управител като гарант за разработването и изпълнението на стратегическия документ на областно ниво. Съзнавам сложността на процеса, който включва синхронизирането на участието  на детските градини, училищата, Регионалния и Общинските центрове за подкрепа на личностното развитие, Регионалното управление по образование, местните власти и родителите, но съм уверена, че в духа на новия закон ще успеем да утвърдим новата философия за развитието на децата и учениците.“ 
Във форума участваха директори, заместник – директори, педагогически специалисти и експерти по образование от областите Враца, Монтана, Плевен, Ловеч и Видин.
Представянето на Проекта  на държавния стандарт за приобщаващо образование се реализира от Калоян Дамянов, съветник на министъра на образованието и науката, Грета Ганчева – директор на Дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието“ и началник Отдел „Подкрепа на развитието. Специални училища и интеграция“ Благовеста Борчева в Министерство на образованието и науката.


Няма коментари:

Публикуване на коментар