Бисквитки

петък, 5 август 2016 г.

Безплатен тур сред природата за гостите на Вършец за Празника на курорта, минералната вода и Балкана


     По време на традиционния за Вършец Празник на курорта, минералната вода и Балкана, провеждащ до края на тази седмица, фондация „ЕкоОбщност“ и обучени за водачи младежи от СОУ „Иван Вазов“, Вършец и Лесотехническа професионална гимназия, Берковица ще покажат на гостите на града красотата на Природен парк „Врачански Балкан“. На записалите се за участие в 3-часовия преход, който ще се проведе на 7 август 2016 г. край с. Долно Озирово, младите водачи ще представят това природно кътче и едни от неговите обитатели – белоглавите лешояди. Обиколката е част от информационна кампания на фондация „ЕкоОбщност“, посветена на опознаването и опазването на биоразнообразието от редки и защитени видове птици в района на Врачански Балкан. Участниците в тура ще научат и как да се наслаждаваме на природата в района, без да смущаваме птиците и другите животни.
    Тази събота посетителите на щанда на фондацията, разположен на Алеята на чинарите във Вършец, ще могат не само да се запишат за участие в прехода, но и да научат любопитни факти за лешоядите, да се включат в някое от тематични занимания и да разгледат изложбата от картини и фотографии, направени от младежите. Целта на събитието, част от което е и предстоящата познавателна обиколка, е повече хора да научат за ролята, която имат лешоядите за човека и околната среда, за съществуващите естествени и свързани с човешката дейност заплахи за тях, както и какво можем да направим, за да ги опазим.
    Пътеката на белоглавия лешояд е изградена през 2013 г. от ДПП „Врачански Балкан“ и представя интересни факти за живота и възстановяването на вида на територията на парка на информационните табели, поставени по маршрута. Разходката преминава на необходимото отстояние от клетката за адаптация и площадката за подхранване на птиците, за да не бъдат те обезпокоявани. Най-вълнуващото преживяване ще бъде наблюдението на лешоядите от специално построено за целта укритие, което предлага прекрасна гледка към отсрещните скали. Белоглавият лешояд е защитен от Закона за биологичното разнообразие и е включен в Червената книга на България. До средата на 20. век е бил широко разпространен тук, но след това изчезва като гнездящ вид от Стара планина и до началото на 21. век рядко са наблюдавани единични птици. За неговото възстановяване през 2003 г. започва дългогодишен проект и благодарение на координираните усилия на местни и международни организации до момента в района са освободени 46 белоглави лешояда. Миналата година излетя и първото успешно отгледано малко.

Познавателната обиколка се организира като част от инициативата „Млади водачи за опознаване и опазване на биоразнообразието в района на Натура 2000 защитени зони „Врачански Балкан“ и „Западна Стара планина и Предбалкан“, която фондация „ЕкоОбщност“ изпълнява в партньорство със СОУ „Иван Вазов“, Вършец и Лесотехническа професионална гимназия, Берковица. Тя стана възможна, благодарение на финансовата подкрепа на програма „Мтел еко грант – природа с бъдеще“. За повече информация за програмата посетете www.mtel.bg/priroda.





Няма коментари:

Публикуване на коментар