Бисквитки

вторник, 6 септември 2016 г.

Фонд „Култура” трябва да работи в полза на местните творци



Фонд  „Култура” е създаден по инициятива на Общински съвет- Враца през 2011 г. с цел,  финансово подпомагане на проекти в областта на културата, културни прояви и любителско изкуство в Община Враца. С неговото начало е създаден и приет правилник за устройството и дейността на общински фонд „Култура”, който е изменян и допълван два пъти - през 2013 г. и 2016 г. Бюджетът на фонда  е в размер на 10 000 лв. одобрен с приемането на бюджета на Община Враца.
  Орган на Фонд „Култура” е Управителен съвет, който се състои от председател и 12 членове - ръководители на културни институции във  Враца,експерти и дейци на културата, както и общински съветници. Управителният съвет разглежда ,класира и одобрява проектните предложения, както и определя размера на финансиране, след което предлага на Общинския съвет одобрените проекти за утвърждаване.
През годините са финансирани десетки проекти за книгоиздаване, за участия във фестивали на самодейни състави към читалищата,  закупуване  на народни носии за същите, мероприятия на културни институции и други. Това допринася за културният облик на Община Враца, дава възможност и поле за изява на творците, подобрява културната среда в общината.
В последните месеци се забелязва тенденция на недоверие и неуважение от страна на Общински съвет- Враца, към работата на Фонд „Култура”, което е израз на пренебрежение   към  Управителният съвет, в който участват доказани специалисти в областта на културата и изкуството. Наблюдават се опити за политизиране и налагане на политически решения относно състава на ръководството на Фонда, както и при утвърждаването на одобрените проекти.
В последните две заседания на Общинския съвет, беше отхвърлено от общинските съветници на ГЕРБ , одобрено предложение за издаване на юбилеен вестник на Клуб на дейците на културата /КДК/ Враца, във връзка с 55-та  годишнина от създаването  на неправителствената организация. Като причини бяха изложени роднински и приятелски връзки, стар и неработещ правилник на Фонд „Култура”, липса на средства и други неуместни причини, както и това ,че не е ясно точно за какво се гласува.
  Смятам, че причините за гласуването „Против” издаването на юбилеен вестник „ КДК 2016”  са неоснователни.
Изразявам своето несъгласие към негативното отношение на Общински съвет- Враца към Управителният съвет на Фонд „Култура”.
Общинският фонд „Култура” е създаден да подпомага местните творци.
  Нека в името на Културата и Изкуството да загърбим политическите си пристрастия и да работим в полза на жителите на Община Враца - нали за това все пак сме избрани в този местен парламент!?
Красимир АНГЕЛОВ,
Председател на УС на Фонд „Култура” към Общински съвет –Враца
Председател на Постоянната комисия по култура към Общински съвет- Враца



Няма коментари:

Публикуване на коментар