Бисквитки

понеделник, 5 септември 2016 г.

Откриха изложба посветена на Първата световна война



На 2 септември в Регионалния исторически музей във Враца беше открита изложбата „Голямата война (1915 – 1918)“, посветена на 100 годишнината от Първата световна война и освобождението на Македония. Неин автор е инж. Румен Кузов, който е предоставил 36 фотоса от семейния си архив. За първи път изложбата беше представена в сградата на Народното събрание. Експозицията е под патронажа на заместник-председателя на 43-то Народно събрание Красимир Каракачанов и е създадена с финансовата подкрепа на народния представител от Русе Искрен Веселинов.
Изложбата беше открита от директора на РИМ Враца Георги Ганецовски. Кратък рецитал изнесе Галя Христова, а народният представител Красимир Богданов запозна присъстващите с българското участие в Първата световна война. „Тази изложба се открива в навечерието на две бележити дати – 6-ти септември, когато ще отбележим 131 годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и  100 годишнината от подвига на 35-ти пехотен врачански полк, освободил гр. Добрич от румънската окупация“, заяви той.
Инж. Кузов, който пристигна специално за събитието, представи историята на експозицията: „Тя е свързана, както с илюстрация на военните успехи на българската армия по бойните полета на Македония, боевете при Дойран, Криволак, река Черна, поречието на река Струма, така и с уникални фотоси от войсковия живот зад фронтовата линия, които до сега не са били публикувани. По-голямата част от тях са изпращани от фронта до частен адрес в гр. Оряхово, а на гърба на снимките са дадени подробни обяснения за събитията, които отразяват“, разказа авторът.
Изложбата предизвика сериозен интерес още в деня на откриването си, а врачани ще могат да я видят в голямата зала на ХГ „Иван Фунев“ към РИМ Враца до края на месец септември.

Няма коментари:

Публикуване на коментар