Бисквитки

сряда, 7 септември 2016 г.

100-годишнината от Първата световна война



Враца тържествено отбеляз  100-годишнината от Първата световна война и участието на 35-ти пехотен Врачански полк в Добричката епопея. Честването започна с Тържествено заседание на Общински съвет – Враца, на което общинските съветници взеха решение пространството около паметника на загиналите във войните, известен като „Лъвчето“ да бъде наименувано в „Алея на признателността „Полковник Васил Таслаков“.
На тържественото заседание присъстваха Областният управител Малина Николова, кметът на Община Враца Калин Каменов, заместник областните управители Ирина Иванова и Мирослав Комитски, Председателят и членовете на Инициативния комитет за отбелязване участието на врачани в Добричката епопея, кметовете на общини от област Враца, ученици, общественици и граждани.
Инициативите по повод честването продължиха с общоградско шествие, което премина през пешеходната зона на областния град и завърши пред паметника на загиналите във войните за Национално обединение 1912 – 1918 г.
Кулминацията в отбелязването на юбилейната годишнина бе откриването на паметната плоча в чест на героизма и храбростта на полковник Васил Таслаков, командир на 35-ти пехотен Врачански полк. Областният управител на област Враца Малина Николова поздрави почетния караул на Военно формирование 54 990, с което започна военния ритуал. Паметната плоча бе открита от Председателя на Общински съвет – Враца Румен Антов и Председателя на Инициативния комитет за отбелязване участието на врачани в Първата световна война Радослав Божинов.
Тържествен водосвет отслужи Негово Преосвещенство Траянополски епископ Киприян.
В своето приветствено слово, Областният управител припомни героичността на Добричката епопея, оставила преди 100 години траен отпечатък с мъжеството, храбростта и саможертвата на българските войски и тяхната победа по време на Първата световна война.
„Да помним и славим 7 септември 1916 година е наш отечествен дълг, призован от историята и величавата победна битка за отбраната на Добрич, извоювана с решителните бойни действия на 35-ти Врачански и 36-ти Козлодуйски полк.
Скъпите жертви, които Враца дава в тази война са нашите славни бойци от почти всички населени места на областта.
В сраженията край Добрич убити и безследно изчезнали са 219 души от 35-ти Врачански полк и 428 души от 36-ти Козлодуйски полк.
Заради твърдостта в боевете при Добрич и храбростта, проявена в защитата на града престолонаследникът княз Борис нарича врачанци с прозвището "железният полк".
Подвигът на козлодуйци, а това са бойците от днешно Оряхово, на врачанци и на бойния им командир полк. Васил Таслаков остава със златни букви в историята.
При Ези бей, когато тънките български вериги се топят под огъня на противника, полк. Таслаков хвърля в боя „последния резерв” – себе си. Той обхожда бойните редици под дъжд от куршуми и вдъхва увереност на войниците, припомня им клетвата към свещената българска земя, за да успеят да задържат съпротивата. Неговият героизъм е оценен и той е награден с почетни знаци за храброст и вярност към Родината.
В чест на славата и героизма на врачанските войни в Добричката епопея, на примера на полк. Таслаков, Общински съвет – Враца днес дава името на това паметно място „Алея на признателността - полковник Васил Таслаков“.
Огромна е заслугата на председателя и членовете на Инициативния комитет за организацията на всички събития, свързани с отбелязване участието на врачани в Първата световна война.
В тези събития значим принос дават със своите прояви и Регионален исторически музей, Регионална библиотека „Христо Ботев“, Държавен архив – Враца, Община Враца, Областна администрация – Враца и учениците на град Враца, участващи в значимите събития.
Дарителите от Инициативния комитет и общинските съветници в Общински съвет – Враца поставят началото на една родолюбива идея тук, на това паметно място, да се изградят паметни знаци на славата и храбростта на българските войни с откриването на паметна плоча в чест на полк. Васил Таслаков.
Нека нашата слава и чест, искрена и безкористна в нас, бъде съхранена за поколенията!
Вечна слава на героите от 35-ти Врачански полк и 36-ти Козлодуйски полк, загинали за свободата, величието и обединението на България!“ заяви в приветственото си слово Малина Николова.
В чест на славата и героизма на врачанските войни в Добричката епопея, пред паметника бяха поднесени венци и цветя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар