Бисквитки

сряда, 11 май 2016 г.

Проект „Повишаване на енергийната ефективност в общинската образователна инфраструктура на гр. Враца”



Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014
Министерство на икономиката и енергетиката, Програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“, Грантова схема BG04-02-03, Мерки за повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи“
Мярка 1: „Мерки за енергийна ефективност"

Община Враца изпълнява проект „Повишаване на енергийната ефективност в общинската образователна инфраструктура на гр. Враца” съвместно с Асоциация "Норск Енерджи" от Осло - Норвегия, на базата на подписано партньорско споразумение. Проектът се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Стойността на договора е 777 807 лв. Продължителността на проекта е 13 месеца. Програмен оператор е Министерство на енергетиката, а Програмата „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“. Норвежкият партньор осигурява експертен обмен на знания и опит, консултантска дейност и обучения на специалисти. Ще бъдат ремонтирани и оптимизирани отоплителните инсталации в пет обекта на образователната инфраструктура на Враца – ПМГ „Акад. Иван Ценов",  СОУ „Никола Войводов", НУ „Иван Вазов", ОДЗ „Звънче" и ОДЗ „Детски свят"
Едновременно с изпълнението на този проект, общината изпълнява и други дейности на три от обектите (ПМГ „Акад. Иван Ценов", ОДЗ „Звънче" и ОДЗ „Детски свят"), които са свързани с цялостното въвеждане на предписаните от обследванията енергоефективни мерки.
С изпълнението на проекта ще бъде подобрен комфортът на обитаване в петте сгради, ще се намалят бюджетните разходи за отопление и електроенергия, ще се минимизират разходите за експлоатационна поддръжка на енергетичните съоръжения. Спестената енергия се очаква да бъде над 800 MWh/ год. (и  над 500 t/год. от емисии СО2 в атмосферата).
Проектът допринасяне за намаляването на икономическите и социални различия в Европейското икономическо пространство и укрепване на двустранните отношения между Държавите донори и Република България. Насърчава създаването на партньорства между организации от страните донори и страните бенефициенти, особено в области, в които партньорството е взаимно полезно, носи добавена стойност и може да подобри качеството на  проекта. Силните двустранните отношения се характеризират със сътрудничество между институциите и лицата на административно ниво. Друг елемент на двустранните отношения е обмяната на опит и добри практики между партньорите. Двустранното сътрудничество в проекта, представлява принос за решаване на конкретен проблем чрез споделяне на опит, знания, ноу-хау и технологии  за съвместни резултати, като например създаването на политики, и нови знания или практики.

Няма коментари:

Публикуване на коментар