Бисквитки

неделя, 8 май 2016 г.

Повиши се нивото на водата в язовир „Рогозен – 1“




Падналите обилни валежи през последното денонощие рязко покачиха нивото на водата в язовир „Рогозен – 1“, намиращ се в землището на с. Рогозен, община Хайредин. Сигналът до Областния управител на област Враца, че състоянието на облекчителните съоръжения на язовира не могат да изпълнят предназначението си, е подаден от дежурния оперативен служител в община Хайредин на 7.05.2016 г. Незабавно след получения сигнал е свикан съставът на Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия, който на място установи, че през преливника на язовир „Рогозен-1“ протичат между 8 и 10 м3/сек. водни маси, разрушаващи преливника с ширина 7 м и дълбочина 5 м. Интензивността на разрушаването към 03:00 часа на 08.05.2016 г. е около 4-5 м на час. Областният щаб взе решение чрез помпени модули да се изпомпва водата от язовира, за да се облекчи преливния обем през преливника. Другото решение, което Областният щаб взе е осигуряване на едър скален материал, който да се насипе в зоната на пада и кратера и да се спре разрушителното действие на преминаващите водни маси. С помощта на едрогабаритна техника, инертният материал е насипан по левия скат на преливника към контактната зона. Притокът в язовира намаля, като количеството на преминаващите водни маси, разрушаващи преливника понижиха интензитета си значително. Предприетите действия за намаляване последствията от разрушаването на преливника на язовир "Рогозен-1" са правилни и навременни и няма непосредствена опасност от наводнения за населението, заяви министър Румяна Бъчварова при посещението си в село Рогозен. В ранните часове на деня, тя провери на място работата на аварийните екипи заедно с областния управител на Враца Малина Николова и кметовете на общините Хайредин и Мизия.
Поради затихващия характер на преливащата вълна, се взе решение останалите скални маси да бъдат складирани на близко депо и да се използват при евентуален ремонт на преливника след изготвен, одобрен и финансиран технически проект. Модулите остават да работят на постоянен режим и към момента продължават да изпомпват вода от язовира.
           На заседание на Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия, свикано от Областния управител и Председател на щаба днес, беше обсъдена обстановката и бяха взети навременни и неотложни решения за преодоляване на ситуацията. Създадена беше организация по монтирането на 2 броя изпускателни съоръжения на язовир „Рогозен-1“, които в момента се намират в Община Криводол. Целта е чрез сифоните и осигурения дебит от спирателния кран да се намали обема на язовира. След това предстои да се направи ревизия на спирателния кран и при необходимост да се ремонтира или подмени спирателната арматура. Областният щаб взе решение, Кметът на община Хайредин да възложи проектирането на ремонт на преливника в частта „енергогасител“ с цел недопускане на по-нататъшното разрушаване на преливника. Членовете на Областния щаб решиха също, при трайно понижаване на нивото в язовирната чаша, помпените модули да бъдат демонтирани.
         Към момента, по данни на дежурния оперативен служител в Областният съвет по сигурност, няма опасност за населението на област Враца.
Областният щаб продължава действията си за окончателно овладяване на бедствената ситуация.


Няма коментари:

Публикуване на коментар