Бисквитки

вторник, 10 май 2016 г.

Проверка на язовири



Съвместна теренна проверка на техническото състояние на язовирите „Рогозен - 1” и „Бързина” и предприетите до момента мерки по осигуряване на безопасността им осъществиха днес Областният управител на област Враца Малина Николова, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и регионалният министър Лиляна Павлова. В проверката участваха и Главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", заместник – министърът на земеделието и храните Георги Костов, Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, народните представители Петя Аврамова и Красен Кръстев, представители на институции и кметовете на общините Хайредин и Мизия. Направен е цялостен оглед на място на язовир „Рогозен-1”, намиращ се в землището на с. Рогозен и на язовир „Бързина” в община Хайредин, както и на поречието на р. Скът след урбанизираната територия на гр. Мизия.
         Областният управител Малина Николова отбеляза, че съвместната теренна проверка е направена с цел да се набележат спешни мерки по възстановяването на преливника на язовир „Рогозен – 1“ и цялостното източване на язовир „Бързина“ при спазване на предписанията на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. По време на последвалата работна среща са набелязани конкретни технически дейности и са взети принципни решения за осигуряване на безопасността на двата язовира.
         „Взе се решение също така, да се направи всичко възможно, най-важните части от Програмата за планово почистване на речните корита да бъде представена с Доклад до министър Бъчварова, за да се осигури тяхното финансиране”, разясни Малина Николова.
Министър Бъчварова на свой ред допълни, че извън създадената тревожна ситуация, на проведената работна среща е очертана общата картина в региона и са предприети мерки, които да не позволят да се следват появяващите се рискове, а да се елиминират своевременно. Тя отбеляза също, че неспазването на предписанията на държавните институции от Кмета на Община Хайредин е увеличило риска при създалата се ситуация.
„Смисълът на широкото участие в проверката днес е да видим и оценим ситуацията и да направим списък на неотложните мерки с оглед ефективността при вземането на принципни решения по непреодолени с години проблеми по състоянието на водоемите” – обобщи министър Бъчварова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар