Бисквитки

петък, 9 октомври 2015 г.

Работна среща



Изпълняващият длъжността областен управител Мирослав Комитски участва днес в работна среща, организирана от Министерство на земеделието и храните и Българска агенция по безопасност на храните . Срещата с фермерите от област Враца е част от Националната обучителна кампания, която има за цел да разясни измененията и допълненията в Закона за ветеринарно-медицинската дейност и да запознае с рисковите обстоятелства и разпространението на болестите по животните. В срещата взеха участие Николай Маринов – директор на Генерална дирекция  „Земеделие и регионална политика“ и Дамян Илиев – Изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните.
„Промените в законодателството се предвиждат с оглед дисциплинирането на фермерите и всички, които доставят безопасна храна на хората и подобряване на връзката между отделните звена“ – заяви при откриването Дамян Илиев.
Подготвените промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност целят да минимизират риска от болести и зарази, включително при хората. Основната част от тези промени са насочени към вменяване на нови задължения и на фермерите, и на частно-практикуващи ветеринарни лекари и на официалните ветеринарни лекари, както и въвеждане на санкции за всяко неизпълнение на задълженията, поясниха още от БАБХ.
Според закона фермерите няма да могат да отглеждат и животни, на които не са извършени мероприятията по Държавната профилактична програма. В промените е предвидено още да бъде въведена забрана за пускането на животни извън животновъдния обект.
В така подготвения текст от закона е предвидено и увеличаване на  глобите на животновъдите, които не изпълняват задължението да уведомяват ветеринарните лекари при съмнение за болестно състояние в стадата.
Глоби се предвиждат и за ветеринарните доктори, които от своя страна трябва да посещават животновъдните обекти, с които имат договор през определен период от време, като неизпълнението на това задължение също ще води до административно-наказателни санкции.
 „Заради усложнената епизоотична обстановка в Гърция и Турция животновъдите трябва да уведомяват ветеринарните лекари при признаци на заболяване по животните. По този начин ще се гарантира безопасността на агрохранителната верига”, допълни още Дамян Илиев. Именно поради неизпълнението на това задължение се стигна и до смъртни случаи, свързани със заболяването антракс през тази година.
По време на обучението бяха представени симптомите на болестите, които се разпространяват в Гърция и Турция – Шап, Заразен нодуларен дерматит и шарка по дребните преживни животни. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар