Бисквитки

петък, 9 октомври 2015 г.

Информационната среща


 
Експертите от Областна администрация – Враца участваха в информационната среща по представянето на Програма за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020. Събитието се проведе в град Плевен и на него бяха разяснени основните изисквания в Първата покана за предложения по Програмата.
Срещата беше открита от Заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която представи обхвата на Програмата и реалните ползи от нейното осъществяване.  222 милиона евро са предвидените средства за развитие на транснационалното сътрудничество. Общият финансов ресурс е  разпределен в  4 приоритетни оси. 
„И дванадесетте  програми за международно сътрудничество, в които България участва, са одобрени и по тях вече може да се кандидатства“ - поясни заместник – министър Николова.
Програма „Дунав“ подкрепя развитието на Дунавския регион, покривайки до голяма степен целите на макрорегионалната "Стратегия Дунав“. Програмата е следствие от разделянето на един от финансовите инструменти от предходния програмен период – програмата „Югоизточна Европа“. За постигане на целите на Дунавската стратегия е създаден отделен инструмент, който подкрепя основните цели.
На срещата с представителите на всички местни, регионални и неправителствени организации беше подчертан и ефекта на Програмата като инструмент за транснационално сътрудничество, който насърчава предприемачеството и развитието на иновации на малките и средни предприятия, за да се увеличи  конкурентоспособността на крайдунавските страни.
Програма „Дунав“ подкрепя също  опазването на природното и културно наследство и дава възможност за по-добро използване на ресурсите на река Дунав.
Един от основните приоритети, по който ще се финансират проекти, е подобряването на свързаността между Дунавските страни и преминаването към нисковъглеродна икономика.
За всеки проект трябва да има участие на минимум трима партньори от страните участници в Програмата.
„След Германия най-много запитвания, свързани с програмата, са получени именно от България, което показва високия интерес и значимост на инструмента за страната“, обясни Мариус Валентин Никулае, представител на Съвместния секретариат по програма „Дунав“.Той напомни, че срокът за подаване на проекти предложения по Първата покана е 3 ноември 2015 г.
Обхватът на Програмата включва територията на 14 страни. 9 от тях са членки на Европейския съюз - Австрия, България, Чехия, Германия (федерални провинции Бавария и Баден-Вюртемберг), Хърватия, Унгария, Румъния, Словения и Словакия. Останалите 4 са Босна и Херцеговина, Сърбия, Молдова, Черна гора и 4 области от територията на Украйна.
Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 г. се финансира от Европейския фонд за регионално развитие, от Инструмента за предприсъединителна помощ и от Европейския фонд за добросъседство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар