Бисквитки

четвъртък, 9 април 2015 г.

„Да изчистим България!”

Днес в Областната администрация – Враца  се пров „Да изчистим България!” еде Областна информационна  среща за предстоящата кампания на BTV „Да изчистим България!”. Мотото за тази година е  „Да изчистим България заедно!”.
Събитието откри Областният управител на област Враца г-жа Малина Николова, която не скри удовлетворението си от значимостта на кампанията и от  активността  на гражданите и институциите за реализирането на тази значима кауза:
„За поредна година Областна администрация – Враца е активен партньор на БТВ, заедно с общините, неправителствените организации, детските и учебни заведения и всички институции на територията на Област Враца, които са доказали своята загриженост към устойчивото екологично развитие на страната.“ – заяви още в приветствието си Малина Николова. Тя акцентира върху резултатите от националната цел през изминалите години,  върху количеството депонирани  отпадъци и включването на голям брой доброволци.
Мария Лазарова – Мениджър „Социални проекти“ на BTV Media Group разясни основните моменти и новостите в тазгодишната кампания, като изрази задоволството си от ангажимента на Областна администрация – Враца и благодари за откровено и съпричастно партньорството:
„Именно тези милион доброволци, които се включиха в кампаниите и които отделят от времето си за тази кауза, ангажираността на институциите и обществото за почистване на природата ни мотивира да продължим да развиваме идеята и да предоставяме своя ефир“.   Мария Лазарова изтъкна  функцията на каузата, която обединява Президентството, различните институции, областни администрации и всички 264 общини.  В доказателство на това е поетото партньорство от Министерство на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазването на околната среда в организирането на „Да изчистим България заедно!”. Осигурено е финансиране в размер на 103 000 лв., които ще се разходват за чували за смет и ръкавици, както и ваучери.
Тази година „Да изчистим България заедно!” обединява и две международни екоинициативи – Европейския ден за почистване 10 май и световната “Let’s do it!”. Затова и първата дата за почистване е определена за 10 май, когато ще се обърне внимание на градските територии. В този ден, Областна администрация – Враца ще стартира кампанията по почистването заедно с градовете Враца, Козлодуй, Мездра, Оряхово и Бяла Слатина.
На 17 май –  Международния ден на спорта ще се почистят крайградските зони за отдих и спорт. Така се постига  едновременно връзката между почистените спортни обекти и стартирането на сезона за спорт.
В навечерието на Деня на детето, на 31 май, ще се организират акции по почистването на детските площадки. Особен акцент тази година и целева група на кампанията са младите семейства и майките, които възпитават своите деца. Около 1 юни, всяка българско семейство се стреми да подали на детето си най-хубавия празник, затова инициативата по почистване на детските площадки е определена за тази дата, като основаната идея на еко акцията е да се възпита обществото към опазване и поддържане на чиста околна среда. „Акцията е особено подходяща като „Да изчистим Враца заедно“ , тъй като реализирането на кампанията ще съвпадне с почистване на града за Празника на Враца“ – добави Малина Николова.
Седмица по-късно, на 7 юни, ще бъдат почистени природни паркове и защитени територии. Традиционно, около Деня на природните паркове, доброволците от област Враца ще почистят Природен парк „Врачански балкан“
Всяка година “Let’s do it!” поставя акцент върху международно значима зона, а тази година зоната за целия свят е Дунав. На 27 юни с еднодневни акции ще бъде почистено крайбрежието на реката и  водоемите, които се вливат в нея . Така България ще обедини усилията си, заедно с доброволците от всички държави – участници в световната инициатива  за едни по-чисти региони в международен мащаб. Тази година може да бъдат включени както водоемите, така и замърсените речни корита, които са причинили наводнения през изминалата година. Река „Огоста“ е включена за почистване  като част от реките, вливащи водите си в река Дунав.
Нововъведения има и в картата на кампанията, благодарение на които всяка доброволческа група ще може да отбелязва района, който е почистила, на принципа на „тагването” в социалните мрежи. Очаква се приложението да започне да работи на 10 май със старта на кампанията.
Областният управител на Област Враца г-жа Малина Николова представи проекта на Областна администрация – Враца по Програма INTRREG V-A Трансгранично сътрудничество България – Румъния, който се разработва в момента и има за цел да осигури почистване и укрепване на речните корита в извънурбанизираните територии на Област Враца.
„Надяваме се да успеем, тъй като е изключително значимо, не само за поречието на река Дунав, но и на всички реки,преминаващи през нашата област. Доказахме, че можем да бъдем единни по време на бедствията. Това е важна и значима дейност и кампанията на БТВ ще допринесе за реализацията на проекта.“
Екипът на БТВ прие да популяризира проекта на национално ниво в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“.

Надя Гетова

„Връзки с обществеността и протокол“ 

Няма коментари:

Публикуване на коментар