Бисквитки

вторник, 28 април 2015 г.

Кръгла маса


По повод на отбелязването на Международния ден на безопасност и здраве при работа, Областният съвет по условия на труд проведе свое редовно заседание.
Преди самото му провеждане, членовете на Съвета почетоха паметта на  жертвите при трудови злополуки, като поднесоха венци и цветя в знак на признателност пред паметника на „Работника“. Панихида отслужи Врачанска Митрополия.
В хода на заседанието на Областния съвет по условия на труд се проведе Кръгла маса на тема: "Зелените работни места и осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд в зелените производства".
Събитието се организира от Областна администрация - Враца, с подкрепата на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ - "Гласът на българския бизнес". Срещата бе ръководена от заместник областния управител Мирослав Комитски и в нея взеха участие Областният управител на област Ловеч – Мадлена Бояджиева, Александър Загоров - Конфедеративен секретар - завеждащ социалната политика в КТ "Подкрепа" - София,  заместник областни управители, представители на работодателските организации и синдикатите.
Заместник областният управител Мирослав Комитски откри срещата с кратко представяне на значимостта на отбелязването на Международния ден на безопасни и здравословни условия на труд, чрез осъществяване на идеите за превенция на нещастните случаи по време на работа и на професионалните заболявания.
„На този ден почитаме паметта на загиналите при трудови злополуки, но и отваряме темата за организационната култура, която изпълнява съществена роля за безопасността и здравето при работа.
Организационната култура се отнася до съвместните ценности, норми и мнения, в рамките на една организация, които влияят на работните процеси, възприемането, разбирането на рисковете в областта на безопасността и здравето при работа и какви мерки се предприемат за тях“ – допълни още Мирослав Комитски.
Той отбеляза също така важността на инвестирането в развитието на корпоративна култура, която цени високо здравето и безопасността. Международната организация на труда е посветила Световния ден за безопасност и здраве при работа под призива за действие „Включете се в изграждането на култура на превенция за безопасността и здравето при работа“.
Областният съвет по условия на труд се присъедини към този призив и апелира за особено внимание по отношение изграждането на култура на превенция за безопасност и здраве при работа.
В рамката на Кръглата маса, Веселина Кирилова – експерт по безопасност и здраве при работа  в „Титан Златна Панега цимент“ АД, гр. Златна Панега представи изключително подробно реализираните добри практики в осигуряването на безопасни условия на труд  в циментовото дружество. Тя разясни приоритетите и възможностите на завода, изразени в системен и дисциплиниран подход за оценяване на рисковете по време на работния процес. Бяха обобщени и начините за обучение и срещите със служители, залегнали в Годишната програма за 2015 г. Основен и важен момент при модернизацията на циментовия завод е разработения проект „Стъпка на промяната – Du Pont“, който има основно предназначение по подобряването на работните места и радикална промяна на параметрите за безопасност.
Д-р Верислав Станчев  от Национален център по обществено здраве и анализи – София представи основните посоки за осигуряване на зелените работни места и здравословни и безопасни условия на труд в зелените производства. Той акцентира също така върху  добрите практики за превенция на травматизма и професионалната заболеваемост на работното място. Д-р Станчев обърна внимание на прилагането на стандарти в практиката, която подобрява конкурентноспособността на продукцията.
„Процеса на оптимално използване на стандарти в практиката изисква създаване на трайни нагласи и сред  работодателите, и сред специалистите по здраве и безопасност“ – допълни още д-р Станчев.
Конфедералният секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров окачестви Кръглата маса като изключително продуктивна, с целенасочена тематика и изрази възхищението си от дейността на Областния съвет по условия на труд към Областна администрация – Враца.
„Надявам се Областните съвети в страната да вземат Вашите действия като добра практика и да ги реализират и те“ – допълни в края на срещата Александър Загоров.


Надя Гетова

„Връзки с обществеността и протокол“

Няма коментари:

Публикуване на коментар