Бисквитки

понеделник, 27 април 2015 г.

Кметът на Враца: Имаме амбициозна строителна програма и за това лято


            И за това лято кметският екип на Враца е подготвил амбициозна строителна програма. Това обяви днес на пресконференция кметът инж. Николай Иванов. „Строителната програма може условно да се раздели на две части – основен и текущ ремонт на улици във Враца и населените места от общината и всички останали строително-монтажни дейности по инфраструктурата, предвидени за тази година. Голяма част от строителните дейности вече са възложени, при някои стартира изпълнението, за другите всеки момент ще бъдат подписани договорите. Да започнем първо с темата за строителните работи извън ремонтите на пътища, за които ще говорим отделно” – анонсира кметът на Враца.  Инж. Иванов отбеляза пред медиите по-значимите обекти от строителната програма. Ще бъде преустроена и ще има ново изграждане в здравната служба в с. Девене. Това е вторият етап от строителството там и е на стойност 29 000 лева. Ще се изпълни и вторият етап от обновяването на покрива и фасадата на комбинираната сграда в с. Мраморен за 110 000 лева. Предвиден е и вторият етап от изграждането на параклиса в с. Оходен, което е същинската строителна част за 45 000 лева. Предстои и строителството на параклис в квартал Кулата, чиято стойност е 70 000 лева. Финансирането включва и дарения. В същия квартал ще се изгради и лекарски кабинет за 16 000 лева. Предстои ремонт на пенсионерския клуб в с. Горно Пещене на стойност 6 000 лева. Завърши ремонтът на две къщи в Етнографско-възрожденския комплекс във Враца – къщите „Григорий Найденов” и „Димитраки Хаджитошин” – за около 14 000 лева. В същото време започна ремонтът на Курпашовата кула на стойност над 17 000 лева.
            „Изключително важната задача, за която вече имаме подписани договори, са аварийно-възстановителните работи на инфраструктурни обекти в селата от общината, повредени в следствие на наводненията в край на юли миналата година. Тези ремонти дейности са за 1 500 000 лева” – поясни инж. Иванов. В строителната програма за тази година е предвидено внедряването на енергоефективни мерки в СОУ „Васил Кънчов”. Този проект на Община Враца ще бъде изпълнен по проекта „Красива България” и е на стойност близо 252 000 лева, като половината от тези средства са съфинансиране от общинския бюджет. По същата схема, със съфинансиране от Общината, по „Красива България” ще бъде подменена и дограмата на читалище „Развитие” във Враца.
Предстоят мащабни текущи ремонти на общинска инфрастуртура, което включва ремонти на общински сгради, на пешеходни зони, площади, междублокови пространства, вертикални планировки, детски и спортни площадки за близо 260 000 лева. През това лято ще бъде направено преустройство и промяна на сградата на бившето училище „Митрополит Константин”, където ще бъде изграден Център от резидентен тип за работа с младежи в риск. Тези строително-монтажните дейности са за около 1 500 000 лева.
На финал са строителните дейности по двата изключително важни общински проекта по „Зелена градска среда” – новият парк в жк „Дъбника” и рехабилитацията на Обществен парк „Хижата”. През това лято ще се извърши и очакваният от години ремонт на знаковата сграда „Старата къща” във Враца. Наложи се за втори път да бъде обявена процедурата за избор на изпълнител на строителните дейности, тъй като има задължително условие кандидатите да имат разрешение от Камарата на строителите за обновяване на сгради с културно-историческо значение. Предстоят ремонти на Общински социален комплекс на ул. „Козлодуйски бряг” и на сградата на ул. „Екзарх Йосиф”, която е предназначена за социални дейности.
„Имаме изключително мащабна, амбициозна и важна строителна програма, както всяка година, за поддържането и обновяването на общинската инфраструктура, особено в частта, която служи и като материална база за предоставяне на различни услуги на гражданите” – каза в заключение кметът инж. Николай Иванов.

Ремонтите на улиците във Враца стартират в края на май
           
         Основните ремонти на улици във Враца ще продължат и през тази година. Предвижда се да бъде направен ремонт и на общинска пътна мрежа. Това обяви днес кметът инж. Николай Иванов. На 5 май ще бъдат отворени офертите на фирмите, които ще участват в обществената поръчка за избор на изпълнител на ремонта на улиците във Враца и общинската пътна мрежа. „Разпоредил съм на екипа, който подготвя процедурата, след като бъде сформирана комисията, максимално бързо, точно, обективно и прозрачно да бъде избран изпълнителят, така че още в края на май да започне асфалтирането. Началото на тази отговорна задача бе поставено в миналата година, а сега продължаваме. Надявам се да няма обжалвания, които да забавят ремонтите. Стратегията ни е да извършваме цялостно преасфалтиране на улици, а не изкърпване или само траншейно възстановяване по водния цикъл” – каза кметът инж. Николай Иванов.
Финансирането на уличните ремонти ще бъде осигурено от два източника – очаква се решение за целева подкрепа от Министерски съвет, където е представен този сериозен проблем за града и със собствени приходи от общинския бюджет. „Ясно е, че не можем да очакваме само подкрепа от централния бюджет, а трябва и всички ние да положим усилия. През 2009 г. бе променена философията на финансиране на основните ремонти на общинска инфраструктура и от тогава тези ремонти, включително на уличната мрежа, могат да се извършват единствено с приходи от разпореждане, т.е. с продажба на общинска собственост. Логично е приходи от продажби да се инвестират в нова инфраструктура, за да има необходимата справедливост” – поясни кметът на Враца. Инж. Иванов припомни, че почти на всяко заседание на общинския съвет е внасял подобни докладни записки, включително на това, което предстои на 30 април. В ремонтите на улици ще бъдат вложени и събраните средства от данъка върху превозните средства.
 „По отношение на основните ремонти, както вече е ставало дума, имаме готовност с разрешение за строеж за около 6 милиона лева, които да бъдат вложени в уличната мрежа на Враца. Това е една от основните ни задачи за тази година. Имаме програма за управление и разпореждане, която е част от приетия вече бюджет, но с допълнителни предложения към общинския съвет се опитваме да осигурим още средства. С предложенията, които правя за предстоящата сесия на общинския съвет, очакваме приходи за около 3 милиона лева. Ако, разбира се, общинският съвет приеме да подкрепи това мое предложение. Търсим решение - не можем да очакваме само подкрепа от централната власт, защото не само община Враца има проблеми с улиците. Затова и ние трябва да търсим решенията и то не някога в обозримото бъдеще, а днес” – категоричен бе кметът Николай Иванов. Очакваните приходи от данъка върху превозните средства е около 900 000 лева, които могат да се ползват за текущи ремонти на улици, тротоари, пътни знаци, маркировка и улично осветление.
            Стратегията за извършването на уличните ремонти е почти готова. В нея ще бъде уточнено в кой квартал кои улици ще бъдат асфалтират.

Завърши първият етап от ремонта на стадиона във Враца
           
Стадионът във Враца вече официално е издаден за стопанисване и управление на Общинското предприятие „Спорт и туризъм”, след завършилия първи етап на обновяването му – каза днес кметът инж. Николай Иванов. Започва поддръжката на терена – косене, торене, поливане, съгласно предвидената технология, и ще се извършва през следващите месеци. „Това е един значим ремонт. Голямо богатство е този съвременен и отговарящ на всички изисквания футболен терен. Прекрасен ремонт бе направен и на сградата с всички необходими съблекални, бани, тоалетни, сауна, изградени по европейски образец. Необходимо е да се продължи работата, да бъде изградена лекоатлетическата писта и да се довършат трибуните. Всичко, което бе поискано от нас, като заявка пред Министерството на младежта и спорта, сме направили. Очакваме тяхното решение за финансирането на втория етап от ремонта на спортното съоръжение. За осветлението ще продължим да работим”- обясни кметът на Враца.

 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”



Няма коментари:

Публикуване на коментар