Бисквитки

сряда, 29 април 2015 г.

Първа копка

Дирекция на ПП „Врачански балкан“ към Изпълнителна агенция по горите даде началото на още една от дейностите включени в проекта „Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП „Врачански Балкан“. Проектът е на стойност 4 533 937,85 лева, от които 85 % е финансиране от Европейския фонд за регионално развитие, а 15 % от държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.”. На официална церемония в село Очин дол стартираха строителните дейности за реконструкция на Младежки интерпретационен еколагер. Младежкият еколагер ще бъде разположен бившата училищната сграда. 

            На събитието присъстваха: г-жа Николинка Кътовска – кмет на община Мездра, г-н Иван Аспарухов – заместник – министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, инж. Красимир Каменов – зам. изпълнителен Директор на Изпълнителна агенция по горите, инж. Николай Ненчев- директор на Дирекция на Природен парк „Врачански балкан“, инж. Евгения Христова - директор на Държавно горско стопанство, г-жа Калина Меродийска – архитект, г-н Иван Иванов - Управител на „Ситистрой - 2000“ ООД - фирмата строител на обекта, гости и жители на село Очиндол и региона.

            В своето приветствие г-жа Николинка Кътовска сподели, че е радостна отново да се съберем в едно от красивите кътчета на община Мездра и допълни: „За мен е удоволствие, че работата на ПП „Врачански балкан“ продължава и дългогодишните усилия дават резултат. Днес сме тук да дадем нов живот на тази сграда, като я превърнем в детски и младежки еколагер. Място, което ще даде възможност да се организират зелени училища и други образователни инициативи за деца и младежи. За нас случващото се е и голяма мотивация да подкрепим дейностите на парка, заради възможността да популяризираме красивата ни природа и да възпитаваме младите, в отговорно отношение към нея“

            В обръщението си към присъстващите зам.-министър Иван Аспарухов припомни, че преди години, когато ключови предприятия са затворили врати, той е успокоил местните, че единствената съдба на населените места по поречието на р. Искър остава туризма и подчерта: „Виждате, че това вече е факт. Радостен съм, че този проект на ПП „Врачански балкан“ дава отговор на въпроса „Какво  се случва със старите училищни сгради?“. Стъпките, които прохождаме днес, ще дадат възможност туризма в този регион да бъде основата на нова възраждане.“

            „Уверен съм, че настоящото събитие е част от общите ни усилия за провеждане на екологична политика, която да мотивира, подпомага и насърчава младото поколение да изразява своето отношение към природата като я обича и опазва“, заяви инж. Красимир Каменов в своето приветствие към присъстващите на събитието и подчерта, че Изпълнителна агенция по горите ще подкрепи всяка една инициатива на ПП „Врачански балкан“, която е свързана с популяризирането на природните, културни и исторически забележителности на района.

            Директорът на ПП „Врачански балкан“ инж. Николай Ненчев сподели пред гостите, че на територията на парка има над 20 села, но гостоприемството на жителите на Очиндол е запомнящо се и допълни: „Уверявам Ви, че изграждането на този детски и младежки еколагер ще съживи селото и Вие все по-често ще чувате детски смях“

            Водосвет за успех на начинанието отслужи отец Антон. В рамките на реконструкцията е включено реновирането на сградата и изграждането на спални помещения за 32 човека, кухненско помещение, зала за занимания, вътрешни бани и тоалетни.
            Младежкия интерпретационен лагер ще има за цел да служи за база за провеждането на разнообразни образователни инициативи (зелени училища, открити уроци, лагери и др.) с младежи и ученици на територията на ПП „Врачански Балкан”.
           
            Районът на село Очин дол е богат на  природни, културни и исторически забележителности. Тук може да се посетят исторически комплекс „Дядо Йоцо гледа“, екопътека „Горски свят“, останки от Ранно-християнски храм от – VІ век, хижа „Пършевица,  „Черепишки манастир”,  защитена местност Лакатнишките скали.

            Село Очин дол  се намира на 45 км от гр. Враца и на 70 км от гр. София. В близост до селото минава главен път и ж.п линия, което го прави лесно достъпно от различни краища на страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар