Бисквитки

понеделник, 27 април 2015 г.

Информационна среща с работодатели и ръководители на фирми

Днес в Областна администрация – Враца  се проведе информационна среща с работодатели и ръководители на фирми, на която бяха  представени Програми и мерки за  заетост, предвидени в Националния план за действие по заетостта за 2015 година, както и схеми и  проекти за обучение и заетост по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Срещата е организирана съвместно с Дирекция „Бюра по труда“ – Враца и беше председателствана от заместник областния управител Мирослав Комитски.
„Това е четвъртата поредна среща, като такива през месец април са проведени в общините Мездра, Бяла Слатина и Оряхово. Предстои провеждането на форума през месец май в община Козлодуй и община Криводол“ – обобщи Мирослав Комитски. Той представи на кратко основните аспекти на действащите програми и основните целеви групи на пазара на труда през 2015 г. Те обхващат безработните младежи до 29 години, безработни лица над 50-годишна възраст, продължително безработните лица, безработните с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, хората с увреждания, лицата извън работната сила, желаещи да работят, в т.ч. обезкуражени лица.
„Активирането на младежите и повишаването на тяхната заетост е основна задача, като през 2015 г. България трябва да реализира изискванията на Европейската гаранция за младежта“ – допълни още заместник областният управител Мирослав Комитски.
Маргарита Ангелова, директор на „Бюро по труда“ – Враца представи Националните програми, проекти и мерки с финансиране от Държавния бюджет и които са пряко насочени към работодателите. Програмите засягат осигуряване на заетост на асистенти на хора с увреждания, заетост и професионално обучение на хора с трайни увреждания, активиране на неактивни лица, както и социална интеграция на безработни лица чрез разкриване на работни места в дейности по опазване, поддържане, реставрация и обслужване на обекти - недвижимо културно наследство. Представени бяха и програмите „Помощ при пенсиониране“, в подкрепа на лица за преход от безработица към работа и пенсиониране, „Старт на кариерата“, която предоставя възможности за придобиване на трудов стаж на младежи до 29 г., завършили висше образование с цел улесняване на прехода между образованието и пазара на труда, както и Програмата по осигуряване на заетост на продължително безработни лица, регистрирани в бюрата по труда, чрез включването им в обучения, водещи до повишаване на знанията и квалификацията. Тук попадат както лица над 50- годишна възраст, така и младежи до 29-годишна възраст. В другите дейности по изпълнение на мерките са предвидени средства за насърчаване на работодателите за наемане на майки с деца от 3 до 5-годишна възраст, лица с трайни увреждания и лица над 50-годишна възраст.
Маргарита Ангелова представи и мерките за заетост по Закона за насърчаване на заетостта, като акцентира върху Мярката по насърчаването на работодателите да ангажират на непълно работно време безработни младежи до 29 г., които имат непрекъснато поддържана регистрация, не по-малко от 12 месеца и Мярка „Насърчаване на работодатели – микропредприятия“ по разкриването на работни места, при която държавата субсидира първите 5 разкрити работни места в рамките на шест месеца.
На срещата беше представена Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и процедурата по директно предоставяне безвъзмездна финансова помощ  „Младежка заетост”, проект „Нова възможност за младежка заетост“, насочена към подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места и е с конкретен бенефициент Агенция по заетостта. Очаква се да бъдат обхванати 8 000 безработни лица до 29 г., от които 480 с постоянен или настоящ адрес на територията на област София и 7 520 в страната. Чрез дейностите по операция „Младежка заетост“ ще се даде възможност на младежи до 29-годишна възраст да стажуват или да бъдат обучени по време на работа при даден работодател.
С изпълнението на процедурата ще бъдат направени инвестиции в дейности, свързани с въвеждане на т.н. „Младежка гаранция”. Проектът ще се реализира на територията на цялата страна и е с продължителност 25 месеца.
„Обръщаме внимание на всички младежи, попадащи в обхвата на Програмата, да подадат заявления за регистрация в съответните бюра по труда на територията на област Враца – апелира в края на срещата Мирослав Комитски. 

Надя Гетова
„Връзки с обществеността и протокол

Няма коментари:

Публикуване на коментар