Бисквитки

сряда, 8 октомври 2014 г.

Акаия за социална промянадем



Акаия за социална промянадем ще кацне във Враца, след като обиколи София, Бургас и Пловдив.
Академия за Социална промяна (Changemakers academy) e пътуваща школа по социална промяна и системно мислене, която представя най-новите концепции и методи на работа в областта на социалното предприемачество, гражданското общество, личностнaтa и колективната интелигентност. Академията е авторски формат на софийската организация Фабрика за идеи и е насочен към хора, които авторите наричат “changemakers” или “променотворци” - хора, които  вярват, че към свят, който има нужда от редактиране, като нашия, не е приемливо да се адаптираш, а да го променяш.
Академията е и част от Предизвикателството за социална промяна и предвестник на първото събитие за социални иновации и социално предприемачество в региона – Empatheast (идва от латинската дума Емпатия – способността ни да съусещаме другите).
Академия S е двудневният формат на Академия за социална промяна, който се осъществява в партньорство с Враца Софтуер, организатори на Codeweek-Враца - Европейската седмица на програмирането и има за цел да концентрира свежи сили и иновативен потенциал за разрешаването на предизвикателствата, пред които е изправена Северозападна България.
Този уикенд (11-12 октомври) в Синята зала на Младежкия дом бъдещите академици ще се запознаят с  модули като: „Мислене в системи и системна промяна“, „Социална промяна и социално предприемачество в глобален и локален контекст“, „Промяна: моят проект в действие“, „Техники за включващо участие и процеси на взимане на решения отдолу-нагоре“, “Техники за латерално мислене и Human Centered Design” и др.
В предишните издания на Академията тази година бяха представени и развити проекти като: производство на биотор и овластяване на малките фермери; градско компостиране със сприятеляващи функции; площадка за градска култура „Сърцето на Люлин“; музика за социална промяна за ученици; социална платформа за връзка на хора с общи мечти от цял свят; иновативно приложение, което ще повиши гражданската активност и възможността градската администрация да решава проблеми в града ти и още много други. С интерес очакваме с да се запознаем с новия випуск и техните смели идеи.
Посланието на Академия за социална промяна е местната власт, гражданските организации и хората да си помагат в създаването на широка дискусионна култура и да бъдат иновативни и креативни в решаването на проблемите си. Надяваме се във Враца да намерим тези носители на промяната, които ще се преборят с наложения стереотип, че в Северозападна България нищо не се случва.
                                                                                                                                                             Екипът на Фабрика за идеи



Няма коментари:

Публикуване на коментар