Бисквитки

четвъртък, 6 ноември 2014 г.

„Математика без граници“



Турнирът „Математика без граници“ е за ученици на възраст от 8 до 18 години, разпределени в 9 възрастови групи. Провежда се в 3 дистанционни кръга и финално състезание в България.
Есенен кръг – през м. октомври
Зимен кръг – през м. януари
Пролетен кръг – през м. март
Финал – през м. юни
В трите предварителни кръга участниците се състезават в училището, в което се обучават. Покана за участие във финалния кръг, който се провежда в гр. Несебър, България, получават учениците с най-голям сбор от точки, получени в два от трите дистанционни кръга. Всеки кръг от турнира се провежда чрез тест за всеки клас с продължителност за решаването му 60 минути. Броят на задачите в теста е 20, от които 10 са с избираем отговор, и 10 - със свободен отговор. Задачите се съставят от екип от специалисти и консултанти и са съобразени с изучаваното учебно съдържание в съответните възрастови групи в различните страни. На финала освен индивидуално състезание се провежда и отборно състезание. То е под формата на математическа щафета от 5 задачи за всеки клас. В условието на всяка следваща задача се съдържа отговорът на предходната. Всеки отбор, съставен от 3 ученици от един и същ клас, решава задачите в екип за 40 минути и попълва общ талон за отговори.
Общият брой участници в есенния кръг (месец октомври) е 9959 от 10 държави между които Бразилия, Южна Корея, САЩ, Русия, Казахстан  и България. От ПМГ „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца участваха 89 ученици в четири възрастови групи. Спечелените медали са 8 на брой, както следва:
·        Възрастова група V клас – златен медал на Георги Игнатов (учител по математика – Ангелина Банчева)
·         Възрастова група VI клас – златен медал на Петя Лилова и Йоан Найденов и сребърен медал на Виктор Машов (учител по математика – Ваня Иванова)
·         Възрастова група VII клас – златен медал на Цветелина Георгиева и бронзов медал на Михаил Коцев (учител по математика – Галя Петрова)
·         Възрастова група IХ - ХII клас – сребърен медал за Мария Ангелова и бронзов медал за Илина Павлова (учител по математика – Дария Маринова).

Няма коментари:

Публикуване на коментар