Бисквитки

понеделник, 1 септември 2014 г.

Развитието на коридор №4 по направлението Видин – Ботевград е ключов приоритет на АПИ


            Развитието на общоевропейски транспортен коридор №4 по направлението Видин – Ботевград е ключов приоритет в работата на Агенция „Пътна инфраструктура“. В момента експертите работят по подготовката на програма „Транзитни пътища VI“. Основният проект, който ще бъде включен за финансиране със средства от Европейската инвестиционна банка и републиканския бюджет, е изграждането на скоростния път Видин – Ботевград. Това ще даде възможност реализацията на проекта да започне още през тази година.
            Проектът е разделен на 4 участъка:
·        І участък: Видин – Монтана;
·        ІІ участък: Монтана – Враца;
·        ІІІ участък: Враца – Мездра;
·        ІV участък: Мездра - Ботевград.

            По път I-1 (Е79) се осъществяват транспортните връзки между три европейски държави – Румъния, България и Гърция. С пускането в експлоатация на втория мост над р. Дунав при Видин - Калафат се увеличиха транзитните потоци в Северозападна България, като направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.
            По програма „Транзитни пътища VI“ ще се съфинансират проекти по TEN-T мрежата, част от автомагистралния пръстен на България, които поради ограничения финансов ресурс на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. не могат да бъдат включени в нея. Други проекти по „Транзитни пътища VI“ са АМ „София – Калотина“ от км 0 до км 50 и част от Околовръстния път на София.


ПРЕСЦЕНТЪР АПИ      
София,
1 септември 201
4 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар