Бисквитки

петък, 18 юли 2014 г.

Владимир Уручев, ЕНП/ГЕРБ: Всички нови енергийни договори с трети страни да се сключват от името на Европейския съюз

 „Всички нови енергийни договори с трети страни трябва да се сключват от името на ЕС. Промяната ще се случи трудно, но не е невъзможна. Така ще се избегнат евентуални противоречия с Третия енергиен пакет“. Това становище изрази евродепутатът от Групата на Европейската народна партия Владимир Уручев по време на среща с български журналисти в Страсбург, организирана от Информационното бюро на ЕП в България.
Владимир Уручев допълни още, че този въпрос е съществена част от дискусиите за бъдещия европейски енергиен съюз, но понастоящем преговори не са водени. Според него такъв подход беше успешно използван при подписването на новия договор за доставка на газ от Русия за Полша, който стана факт след промени, съвместно направени от Полша и Европейската Комисия.
Евродепутатът коментира, че подобна промяна може да се използва и при договорянето на проекта „Южен поток“, като отбеляза как включените в тръбопровода страни членки са делегирали правата за преговори на ЕК. Тук обаче нещата стоят по по-различен начин поради чисто политическата украска на проекта заради случващото се в Украйна, смята още той.
„Най-трудно ще бъде да се променят старите договори, които вече са сключени, но са в противоречие с Третия енергиен пакет“, бе категоричен Владимир Уручев. Той заключи, че този проблем може да се реши, ако се търси взаимно изгодна промяна в контрактите.

Това е пътят за изграждането на Европейски енергиен съюз, който да реформира и организира европейската енергийна политика, смята българският евродепутат. Неслучайно, изграждането на Европейски енергиен съюз бе обявено от Жан-Клод Юнкер, тази седмица в Страсбург, като един от приоритетите в работата му начело на Европейската комисия, припомня Владимир Уручев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар