Бисквитки

четвъртък, 12 декември 2013 г.

През ноември РИОСВ – Враца извърши общо 89 проверки на 77 обекта.

В изпълнение на плана за контролната дейност са направени 53 бр. проверки. Извънредните са във връзка с последващ контрол по изпълнение на предписания - 13 бр., по жалби и сигнали - 1 бр., по заявление за добавяне на площадка в разрешение по чл. 67 от ЗУО - 1 бр., по препратен снимков материал от регионална телевизия - 1 бр., за подмяна на корозирала пломба - 1 бр., във връзка със санкции - 5 бр. и 14 бр. във връзка с писма от МОСВ.
През месец ноември няма съставени актове за установяване на административни нарушения. Издадено е наказателно постановление на кмет на с. Галиче, общ. Бяла Слатина, обл. Враца във връзка с неосъществен контрол по смисъла на Закона за управление на отпадъците.
През отчетния период са отменени 3 бр. наложени санкции по чл. 69 от ЗООС.
През ноември за качеството на атмосферния въздух на територията на РИОСВ-Враца от АИС „ЖП гара – Враца“ са отчетени 12 превишения на средно дневна норма на замърсяване от ФПЧ10. Регистрираните превишения по показателя ФПЧ10, не се дължат на промишлени източници, а на използваните твърди горива в битовия сектор през отоплителния сезон.
Експертите по компонент “отпадъци” са извършили проверка по постъпила жалба свързана с нерегламентирано депониране на смесени битови отпадъци в с. Крапец, общ. Мездра. Констатира, че е основателна и е дадено предписание на кметския наместник на населеното място за предприемане на необходимите мерки за почистване на замърсените терени. Предписанието е изпълнено в установения срок.
Извършена е и самосезирана проверка във връзка с препратен снимков материал от регионална телевизия, относно замърсен с битови отпадъци терен. Огледът в района на бивша каменна кариера на строителни войски в гр. Враца е извършен заедно с представител на Община Враца. Установено е, че има депонирани смесени битови отпадъци, състоящи се предимно от негодни за употреба дрехи, завивки и други текстилни отпадъци, найлонови опаковки и биоразградими отпадъци. На терен, вляво от пътя за бившата кариера са открити депонирани строителни отпадъци и отпадъци от пластмасови и найлонови опаковки.
На Община Враца е дадено предписание да се приемат необходимите мерки за почистване на замърсените терени в срок до 6 декември. Предписанието е изпълнено.
През отчетния период на територията контролирана от РИОСВ - Враца няма констатирани случаи на непосредствена заплаха от екологични щети и на причинени такива.


Пресцентър РИОСВ - Враца

Няма коментари:

Публикуване на коментар