Бисквитки

сряда, 6 март 2013 г.

ФАКЕЛНО ШЕСТВИЕ ЗА 100 ГОДИШНИНАТА ОТ БАЛКАНСКАТА ВОЙНА

На 11.03.2013 год. Съюза на офицерите и сержантите от запаса и ВМРО – Враца ще организират факелно шествие, посветено на 100 годишнината от превземането на Одринската крепост и Деня на Българската артилерия. Шествието започва в 18.30 часа от площад „Христо Ботев”, ще премине по бул. „Никола Войводов” и ще достигне до паметника на загиналите във войните 1912-1918 г./”Лъвчето”/.
Турската отбрана на Одринската крепост е добре организирана и се състои от 5 дивизии и 2 самостоятелни полка с общо около 70 000 войници и офицери, 524 оръдия и 20 крепостни картечници. В началото на Балканската война, всички видни военни теоретици и специалисти смятат, че тази крепост е непревземаема. Храбрата Българска армия овладява с ускорена атака Одринска крепост за две денонощия.
Щурмът на Одрин е предшестван от артилерийски обстрел започнал в 13 часа и продължава до 23 часа на 11 март 1913г.
Решителният пробив на източния сектор от крепостта е извършен под командването на ген. Георги Вазов. След близо осемчасов бой всички фортове в Източния сектор - Айвазбаба, Айджиолу, Кестенлик, Куручешме, Йълдъз, Топьолу и Кавказ са превзети. На 13 март Втора българска армия под командването на ген. Никола Иванов влиза в града.
Комендантът на Одринската крепост Шукри Паша, ръководил и потушаването на Преображенското въстание в Странджанско през 1903 година, предава сабята си на генерал-лейтенант Никола Иванов с думите: “Храбростта на българската армия е безподобна. На такава храброст никоя крепост не може да устои”.
Всички врачани, желаещи да отдадат почит пред паметта на загиналите и величието на победата могат да се присъединят!




Няма коментари:

Публикуване на коментар