Бисквитки

четвъртък, 7 март 2013 г.

Д-р Янко Здравков: Центърът за клетъчна терапия във Враца ще помогне на много хора и ще съживи Северозапада


В началото на тази седмица електронното издание на в. „24 часа“ публикува информация на Валери Ведов за планираното изграждане на нов, иновативен център за клетъчна терапия във Враца. Предлагаме ви част статията..

Инициатор на проекта, който ще привличе най-добрите специалисти от световноизвестната болница „Хадаса“ в Израел, е д-р Янко Здравков.

Според д-р Здравков изграждането на новата клиника може да започне още тази година. Собствениците на „Хадаса“ са изразили готовност да изградят във Враца свой клон и изцяло да го оборудват с необходимата апаратура.

Създаването на център за лечение чрез стволови клетки у нас ще помогне на много пациенти, на които сега се налага да търсят помощ в чужбина. Вбъдеще врачани могат да очакват и осигуряване на нови работни места, свързани с изграждането на новата клиника. По този начин ще могат да се привлекат и пациенти от цяла Европа, а развитието на здравния туризъм би съживил целия Северозападен регион, допълва д-р Здравков.

Предвижда се да се създаде пакет за иновативното лечение, който ще се покрива от здравната каса. Към момента лечението на един онкоболен в болницата „Хадаса“ в Израел струва между 30 и 100 хил. лв. Според д-р Здравков у нас в един бъдещ център лечението ще е два пъти по-евтино.

Благодарение на усилията на д-р Здравков през лятото на миналата година проф. Реувен Ор, шеф на клиниката за трансплантация на стволови клетки в „Хадаса“, беше на специално посещение във Враца. Още тогава проф. Ор видя в града добри възможности за изграждането на подобна клиника и привличането на пациенти от цяла Европа.

Миналия месец д-р Здравков и Симха Самюел, директор на лабораторията за обработка на стволови клетки в „Хадаса“, направиха оглед на сградния фонд на здравните заведения в града и се спряха на няколко подходящи места. Предстои да се реши дали за клиниката за стволово лечение ще се използва някоя от съществуващите сгради във Враца или ще бъде изградена изцяло нова. Според проф. Шимон Славин, също посетил България от клиниката „Хадаса“, преоборудването на някой от съществуващите в града медицински центрове значително ще ускори проекта.

Сега от екипа на „Хадаса“ се очаква писмено предложение до българското Министерство на здравеопазването и до община Враца. След като предложението бъде одобрено, ще започне изготвянето на инвестиционния проект и получаването на лиценз.




Няма коментари:

Публикуване на коментар