Бисквитки

вторник, 12 февруари 2013 г.

Състояха се преговори между „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и ЗАО „Русатом Сервис”* – Русия

Днес, 12 февруари 2013 г., между „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и ЗАО „Русатом Сервис”* – Русия, бе сключен договор за доставка на нов статор и за извършване на реконструкция на ротора на турбогенератора на шести енергоблок на българската атомна централа. Договорът бе подписан от изпълнителния директор на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД Валентин Николов и от генералния директор на ЗАО Русатом Сервис” Михаил Концерев.
Новият статор ще бъде с повишена електрическа мощност от 1100 МW – със 100 МW над мощността на сега работещия. Дейностите ще бъдат изпълнени през 2014 г. и са поредна стъпка за постигане на заложените от „АЕЦ Козлодуй” ЕАД стратегически цели за удължаване на срока на експлоатация на хилядамегаватовите блокове на АЕЦ Козлодуй” ЕАД и за повишаване на топлинната им мощност до 104%, което ще доведе до допълнително производство на електроенергия.
*ЗАО „Русатом Сервис” е дъщерна компания на държавната корпорация „Росатом” за централизирано осъществяване на сервизни услуги от страна на предприятия от руската атомна промишленост за чуждестранни АЕЦ. Акционери в компанията са руски дружества, притежаващи голям опит и компетенции за предоставяне на услуги на атомни централи, оборудвани с водо-водни енергийни реактори (ВВЕР), каквито са реакторите в АЕЦ Козлодуй”.




Няма коментари:

Публикуване на коментар