Бисквитки

четвъртък, 7 ноември 2013 г.

ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА СЕ ИЗИСКВАТ СЛЕД ОКОНЧАТЕЛНОТО ИМ ЗАВРЪЩАНЕ В СТРАНАТА



Процедурата за изискване на завършени здравноосигурителни периоди на лица, работещи  в чужбина и взаимодействието в това отношение между РД на НАП гр. Велико Търново, офис за обслужване Враца и РЗОК беше темата на провелата се вчера /06.11.2013/ съвместна среща в здравната каса между директорите на двете институции и техни представители.
На срещата бяха обсъдени и различни въпроси във връзка с прилагането на закона за здравното осигуряване и ползотворното сътрудничеството между двете институции.
От началото на 2007 г. всички здравноосигурени в други държави-членки на ЕС лица след окончателното си завръщане в България могат лично или чрез здравната каса да си изискват здравноосигурителните периоди от чужбина чрез формуляр Е104/S041.
С представянето в НАП на документ Е104/S041 лицата си прехвърлят здравноосигурителните периоди от чужбина и влизат като осигурени в българската здравноосигурителна система. Този документ не се изисква, когато осигурените лица продължават да се осигуряват в чужбина.
Те плащат здравни осигуровки само в държавата, в която работят и не следва да се осигуряват и в България. Когато осигурените в други държави лица са само временно пребиваващи в България, е необходимо да разполагат само с валидна Европейска здравна карта от чужбина, която при необходимост им гарантира получаването на спешна или неотложна медицинска помощ.
Служителите на НАП и РЗОК се ангажираха да си сътрудничат активно при изискването на европейските формуляри и да засилят информираността на гражданите относно техните права и задължения с цел избягване на двойното осигуряване.
          

   ПРЕСЦЕНТЪР РУМЯНА СТЕФАНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар