Бисквитки

сряда, 6 ноември 2013 г.

Екоинспекторите се отчитат

През месец октомври са проверени 118 обекта, извършени са 131 бр. проверки, от които: 94 бр. планови и 37 бр. извънредни, от които 17 бр. по последващ контрол по изпълнение на предписания, 7 бр. по жалби и сигнали, 8 бр. във връзка с наложена санкция и 5 бр. във връзка с писма от МОСВ.
При извършване на контролната дейност през август от страна на РИОСВ – Враца има издадени общо 10 предписания.

През месец октомври e съставен 1 бр. АУАН на кмет на с. Попица, общ. Бяла Слатина, обл. Враца. В качеството си на кмет на с. Попица, не е изпълнил предписание на РИОСВ-Враца за почистване на засегнат терен от депонираните отпадъци, находящ се до тютюносушилнята в близост до мелница “Скът”; не са събрани и отстранени пластмасовите, найлоновите и стъклените отпадъци от опаковки от района; не са поставени указателни табели с обозначения забраняващи изхвърлянето на битови отпадъци и отпадъци от опаковки. Не е изпълнил задължение по чл. 166, т. 3 от Закона за опазване на околната среда.
Издадено е наказателно постановление и на юридическо лице, извършващо дейност в с. Михайлово. На основание чл. 200, ал. 1, т. 38 от Закона за водите във връзка с чл. 46, ал. 1, т. 3, буква “б” от същия, имуществена санкция в размер на 500 лв.

Контрол чистотата на въздуха:

При анализ на регистрираните от АИС “ЖП Гара”- Враца концентрации на контролираните замърсители, влияещи върху качеството на атмосферния въздух: серен  диоксид, азотен оксид и диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон и ФПЧ10 са отчетени 10 бр. превишения на средноденонощната норма по показателя ФПЧ10, като за същия период на 2012 г. са регистрирани 5 бр. превишения. Регистрираните превишения по показателя ФПЧ10, не се дължат на промишлени източници, а основно на използваните твърди горива в битовия сектор и лошите пътни настилки.

Контрол чистотата на водите:

През месец октомври в направление “води” са извършени 40 бр. проверки на обекти, формиращи отпадъчни води, от които: 23 бр. планови и 17 бр. извънредни.
За отчетния период са извършени 4 проверки във връзка със сигнали за замърсяване на река Лева в районите на кв. Бистрец и с. Бели Извор, общ. Враца. При извършените незабавни проверки и пробонабиране не е констатирано замърсяване на реката.
За направените констатации от извършените проверки по постъпилите сигнали своевременно са изготвени и изпратени отговори до жалбоподателите.
       През октомври са наложени 4 санкции на фирми поради установени превишения над индивидуалните емисионни ограничения, определени в Разрешителното за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води.

Управление на отпадъците и опазване на почвите:

Извършени са общо 48 бр. проверки.
За периода са постъпили 2 бр. жалби, от които 1 бр. свързана с нерегламентирано депониране на земни маси и строителни отпадъци в гр. Враца за която се констатира, че е основателна и е дадено предписание на Община Враца за предприемане на необходимите мерки за почистване на замърсените терени и 1 бр. жалба, свързана с отглеждане на животни на територията на гр. Бяла Слатина, за която е дадено предписание с превантивна цел за недопускане на замърсяване с торов отпад, генериран от отглежданите животни в имота.
            В изпълнение на програмата по почвен мониторинг ІІІ-то ниво - локални почвени замърсявания, съвместно с представители на ОУПБЗН – Враца и ОД на МВР – Враца са извършени проверки на 8-те склада и Б-Б кубове, разположени на територията на обл. Враца в които се съхраняват ПРЗ с изтекъл срок на годност.
            Взето е участие в две Комисии за приемане на извършена работа на реализирани проекти, финансирани от ПУДООС в рамките на националната кампания “За чиста околна среда” на МОСВ за следните обекти:
●  по Договор № 9160 от 17.05.2013 г. за обект “Обичам природата – и аз участвам” в с. Бутан, общ. Козлодуй, обл. Враца;
● Договор № 8836 от 08.04.2013 г. за обект “Почистване, озеленяване и възстановяване на зона за отдих и игра в кв. „Христо Ботев” в гр. Оряхово, общ. Оряхово, обл. Враца;
● по Договор № 8837 от 08.04.2013 г. за обект “Почистване и рехабилитация на парк при Ловен дом” в гр. Оряхово, общ. Оряхово, обл. Враца;
● по Договор № 8875 от 08.04.2013 г. за обект “Създаване на привлекателна зона за отдих в местността „Лесопарка” в гр. Бяла Слатина” на  Община Бяла Слатина, гр. Бяла Слатина, общ. Бяла Слатина,  обл. Враца;
 по Договор № 8873 от 08.04.2013 г. за обект “Паркът с мечката” любимо място за отдих на малки и големи” на  Кметство Търнава,  с. Търнава,  общ. Бяла Слатина,  обл. Враца;
● по Договор № 8877 от 08.04.2013 г. за обект “Всички заедно в парка” на  Кметство Бъркачево,  с. Бъркачево,  общ. Бяла Слатина,  обл. Враца;
● по Договор № 8904 от 10.04.2013 г. за обект “Национална кампания „За чиста околна среда – 2013” „Обичам природата - и аз участвам” на  Кметство Згориград,  с. Згориград,  общ. Враца, обл. Враца;
по Договор № 8977 от 16.04.2013 г. за обект “Паркова зона - Девене” на Кметство Девене,  с. Девене,  общ. Враца,  обл. Враца;
по Договор № 9070 от 29.04.2013 г. за обект “Екобъдеще за с. Мраморен” на  Кметство Мраморен,  с. Мраморен,  общ. Враца,  обл. Враца.


06.11.2013 г.     

Пресцентър РИОСВ - Враца

Няма коментари:

Публикуване на коментар