Бисквитки

понеделник, 9 септември 2013 г.

ЛЕКАРИ ЩЕ СФОРМИРАТ ДЕЖУРЕН КАБИНЕТ В БЯЛА СЛАТИНА



Представители на РЗОК-Враца, съвместно с РЗИ и ЦСМП, проведоха работна среща в Бяла Слатина с лекари от местния филиал за спешна медицинска помощ и лични лекари, работещи на територията на общината по проблеми, касаещи осигуряването на своевременна медицинска помощ на жителите от региона.
В писмо до директора на РЗОК-Враца лекарите от Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/  се оплакват от засиления поток от пациенти, които не са успели да открият своите лични лекари следобяд или в нощните часове и сами се насочват за прегледи през звеното, което пречи на тяхната спешна дейност. ЦСМП разполага с ограничен брой лекари, работещи на трудов договор и големия брой амбулаторно преминали пациенти значително затруднява тяхната работа.
По справка на ЦСМП за месец август филиала има по 500-600 амбулаторни прегледи и по 400-500 повиквания, като спешните прегледи и повиквания са не повече от 30% от тях.
На територията на община Бяла Слатина работят 16 общопрактикуващи лекари и една групова практика. Те са задължени да осигуряват на своите пациенти извън обявения си работен постоянен денонощен достъп до медицинска помощ. Всички те са декларирали пред здравната каса, че това ще го правят самостоятелно чрез 24-часово осигуряване  на консултация по телефона, в амбулаторията или в дома на пациента по преценка на самия личен лекар.
Лекарите се обединиха около идеята, че за да се разтовари спешното звено от потока от пациенти, по-добрия вариант е да има разкрит в Бяла Слатина дежурен кабинет на групова практика за първична извънболнична помощ или личните лекари да работят по договор с друго лечебно заведение, което е разкрило дежурен кабинет и може да поеме техните пациенти от 20 часа вечерта до 8 часа сутринта.
Лекарите получиха уверение от прокуриста на МБАЛ Бяла Слатина Николай Димов, че ще се ангажира в най-кратки срокове да им предостави помещение, в което да се сформира дежурния кабинет.   
За осигуряване неа постоянен денонощен достъп до медицинска помощ на здравноосигурени лица НЗОК заплаща на личните лекари по 0,11 лв. месечно за всеки записан при  тях пациент.

    ПРЕСЦЕНТЪР

Няма коментари:

Публикуване на коментар