Бисквитки

вторник, 10 септември 2013 г.

Екоинспекторите се отчитат




През месец АВГУСТ са проверени 79 обекта, на които са извършени общо 89 бр. проверки. 65 бр. от тях са планови и 24 бр. извънредни. За периода експертите са извършили последващ контрол за изпълнение на 14 бр. предписания. В РИОСВ – Враца са постъпили 8 бр. жалби и сигнали, по които е реагирано в срок. Съставен е един брой констативен протокол във връзка с наложена санкция и е направена 1 бр. проверка във връзка със Заявление за регистрация на папагали.
При извършване на контролната дейност през август от страна на РИОСВ – Враца има издадени общо 20 предписания.
През месец август са съставени 2 броя АУАН:

1.      на билкозаготвителен пункт на Петър Богданов Богданов, с. Тлачене, обл. Враца, за съхраняване на около 200 кг. плод шипка, която не е достигнала пълна зрялост.   Нарушен чл. 27 от Закона за лечебните растения във връзка с чл. 7, т. 9 от Наредба №2/20.01.2004г. за правилата и изискванията за събиране на билки и генетичен материал от лечебни растения. Издадено е наказателното постановление за глоба в размер 100 лева.;
2.      на кмет на с. Враняк общ. Бяла Слатина за неизпълнено предписание на РИОСВ-Враца дадено с констативен протокол №559-ДТ/19.07.2013г. със срок за изпълнение до 31.07.2013г., а именно: Не са събрани и отстранени отпадъците от пластмасови, найлонови и стъклени опаковки от района на бивше нерегламентирано сметище, находящо се до стопански двор на фирма “Сортови семена – Вардим” ЕАД, от лявата страна на пътя. Не е изпълнено задължение по чл. 166, т. 3 от Закона за опазване на околната среда.

Във връзка с контрол чистотата на въздуха са извършени проверки на 16 бр. обекти. При анализ на регистрираните от АИС “ЖП Гара”- Враца концентрации на контролираните замърсители, влияещи върху качеството на атмосферния въздух не са отчетени превишения.

През месец август в направление “води” са извършени 25 бр. проверки на обекти, формиращи отпадъчни води, от които: 19 бр. планови и 6 бр. извънредни.
За отчетния период са издадени 5 бр. предписания, от които: 1 бр. на управителя на „АЖМ Груп“ ЕООД за почивно-развлекателен комплекс „Оазис“ в с. Зверино, общ. Мездра; 3 бр. на управителя на „Атоменергостройпрогрес” ЕАД за бетонов възел в гр. Козлодуй и 1 бр. на “Нивего” ЕООД - млекопреработващо предприятие в с. Чирен, общ. Враца.
Извършена е извънредна проверка във връзка с налагане на текуща санкция на “АПЕ-2001” ООД - мелница в с. Галиче, общ. Бяла Слатина, поради изпускане на отпадъчни води към река Скът.
Експертите са реагирали незабавно и във връзка със сигнал за замърсяване на дъждовен колектор от градска канализация-Враца, заустващ в река Дъбника. Проверките са извършени съвместно с представители на БДУВДР-Плевен и РЛ-Враца. Констатирано е оцветяване в червен цвят на дъждовния колектор и реката след неговото вливане. Анализите на взетите от РЛ-Враца водни проби от колектора и река Дъбника преди и след вливане на водите му в нея показват, че няма промяна в качеството на водата на реката след вливане на дъждовния колектор. Най-вероятна причина за оцветяване на водите на дъждовния колектор в червен цвят е преливане на част от отпадъчната вода от канализационен колектор на градската канализация, минаващ успоредно и в непосредствена близост до дъждовния колектор, поради изпускане на по-големи количества отпадъчна вода в него.
Вреден физичен фактор „отпадъци”
През месец август е извършен контрол на кметове на общини и населени места относно третиране на битови и строителни отпадъци, на фирми, чиято дейност е свързана с образуване на производствени и опасни отпадъци, на фирми пускащи на пазара опаковани стоки, относно заплащане на продуктова такса, на животновъдни обекти относно съхранение на торов отпад и др.
Извършени са общо 38 бр. проверки:
Извънредните проверки са 9 бр, в т.ч. 3 бр. проверки по жалби и сигнали, 6 бр. проверки по изпълнение на предписания.
За периода са дадени 10 бр. предписания: 6 бр. са във връзка с почистване на замърсени терени с битови отпадъци, 1 бр. във връзка с подаване на заявление за  издаване на регистрационен документ за дейности с отпадъци по чл. 78 от ЗУО, 2 бр. във връзка с представяне на вътрешно-фирмени спесификация за пуснатите на пазара опаковки за 2013 г., месечни справки-декларации и платежни документи за платени продуктови такси и 1 бр. за представяне на документи, доказващи собствеността на замърсен с битови отпадъци терен.
При извършените проверки е констатирано, че в населените места от област Враца са закрити и рекултивирани 2 бр. нерегламентирани сметища с обща площ  4 дка и са предприети адекватни мерки за предотвратяване на последващи замърсявания на тези територии.
За периода са постъпили 1 бр. сигнал свързан със запалени отпадъци от  пластмаса и гуми, 1 бр. искане за проверка на дейностите относно реализацията на „Интегриран проект за Воден цикъл на гр. Враца”, включително депониране на земни маси от изкопни работи на отреден терен и 1 бр. жалба, свързана с депониране на битови отпадъци на бивше нерегламентирано сметище в землището на с. Гложене, общ. Козлодуй. След извършените проверки се констатира, че сигналът е неоснователен, а по искането и жалбата са дадени предписания.
„Превантивна дейност”
Издадени са 5 броя решения за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС - с характер на решението да не се извършва ОВОС.
Постъпили са 2 бр. уведомления за инвестицонни предложения, попадащи в обхвата на Приложение 2 на ЗООС и подлежащи на преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС. До възложителите са изпратени уведомителни писма с указания за стъпките които е необходимо да извършат съгласно глава шеста от ЗООС и Наредбата за ОВОС. 
Внесени са 9 бр. искания за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС: 2 бр. за изграждане на ПСОВ и канализация, 1 бр. за реконструкция и модернизация на спортен комплекс, 1 бр. за изграждане на агроцентър и 1 бр. за изграждане на център за красота и здраве към ваканционно селище, 1 бр. за изграждане на водоем, 1 бр. за изграждане на цех за преработка на стари автомобилни гуми и пластмаса, 1 бр. за изграждане на кравеферма, 1 бр. за изграждане на площадка за ИУМПС.
Изпратени са общо 86 броя писма за инвестиционни предложения, планове, програми и проекти, по които от направлението е дадено становище, че същите не са включени в Приложение 1 и 2 на ЗООС и не подлежат на регламентираните с глава шеста на ЗООС процедури по ОВОС и ЕО.
Изпратено е едно становище до възложител «АЕЦ Козлодуй» ЕАД предвид провеждане на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка (ЕО) и във връзка с провежданите консултации по чл.20, ал.1 от Наредбата за ЕО, за «Специализиран подробен устройствен план /СПУП/ на зона за превантивни защитни мерки /ЗПЗМ/ около АЕЦ “Козлодуй”. 

Биологично разнообразие и ГМО

През месец август са извършени 18 проверки, от които 11 планови и 7 извънредни. Съставен е 1 акт и са дадени 2 предписания.
Проверено е състоянието на 2 от вековните дървета и са взети GPS координати, с цел изясняване тяхната собственост. Проверени са 10 билкозаготвителни пункта, за които е установено, че са оборудвани съгласно изискванията и се води редовно необходимата документация. На един от пунктовете е съставен акт за изкупуване на зелена шипка и направени две предписания. Извършена е извънредна проверка във връзка с подадени заявления за регистрация на папагали и въз основа на направените констатации са издадени 22 бр. регистрационни карти. Две от проверките са по сигнали на граждани за намерени в безпомощно състояние бял щъркел и ветрушка. Едната от птиците е изпратена в спасителен център, а другата е освободена в подходящо местообитание. Извършен е контрол по изпълнение на 2 предписания. Издадени са 7 регистрационни карти на видове по Закона за защита на животните.
Относно превантивния контрол по реда чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС са издадени 30 броя писма, относно постъпили в инспекцията горскостопански планове и програми и 3 брой писма за инвестиционни предложения, извън обхвата на ЗООС.

Пресцентър РИОСВ - Враца

Няма коментари:

Публикуване на коментар