Бисквитки

понеделник, 9 септември 2013 г.

Тролейбусите тръгват отново на 16 септември




Усилията на строителите са насочени към довършване на участъците по трасето

         Всички усилия по изпълнението на проекта за водния цикъл на Враца сега са насочени към приключването на участъците, разположени по трасето на тролейбусния транспорт. Целта е тези участъци да бъдат довършени максимално бързо, да бъдат засипани и уплътнени, и да се вземе решение кои от тях позволяват да бъдат асфалтирани, така че да не се стига до риск от пропадане на настилката. Това заяви на пресконференция днес кметът на Враца инж. Николай Иванов, който бе категоричен, че  както бе обещано, на 16 септември ще бъде възстановено движението на тролейбусния транспорт в града. „Работи се с изключително напрежение, с много проблеми от субективен и обективен характер. Субективните проблеми се пропуски в организацията от страна на строителите, а обективните се тежките трасета – особено по бул. „Демокрация”. Остава да се довършат няколко проблемни пресичания – на бул. „2 юни” и ул. „Иван Тричков”, на същия булевард с улица „Беласица”, и на улиците „Екзарх Йосиф” и „Ген. Леонов”. Предстои също пресичане на улиците „Вардар” и „Екзарх Йосиф”, където сега минава алтернативният маршрут на градския транспорт. Там ще се търси максимално бързо изпълнение, като целта е да не се налага алтернатива на алтернативния маршрут.  Тази сутрин разпоредих да се повиши темпото на работа на бул. „Мито Орозов”. Предстои още едно пресичане - на бул. „2 юни” в района на втората база на СОУ „Христо Ботев”, където ще се прави водопровод и не очакваме проблеми” – каза инж. Николай Иванов.
Проблемни участъци има на ул. „Околчица”, където се изграждат канализация и водопровод. Изкопите за канализация там са много тежки, защото при работата строителите са попаднали на скала. Усилията са насочени към това до края на седмицата в този участък да се стигне до улица „Цветана Табакова” и там да се спре, да се уплътнят изкопите и да се асфалтира, така че да се осигури безпроблемно движение на тролейбусния транспорт. В последствие ще се търси алтернатива за довършването.
По бул. „Демокрация” - участъкът с канализацията от ул. „Никола Войводов” в посока ул. „Екзарх Йосиф” – работата ще продължи и след 16 септември, без спиране на тролейбусния транспорт. Ще се търси такова решение, което да позволи да се работи и да се движи тролейбусният транспорт. Оптимално решение ще се търси и за пресичането на бул. „Демокрация” срещу ул. „Морава” при изпълнение на водопровод. В следващите два дни се очаква водопроводът да бъде изграден до това място. На ул. „Славянска” в жк „Дъбника” остава да се направят отклонения на канализацията, които ще бъдат довършени до края на седмицата.
Кметът на Враца е разпоредил в районите на училищата и детските градини, които се намират по трасето на тролейте, в неделя всичко да бъде почистено, асфалтирано или засипано и уплътнено, измито и да се положи хоризонталната маркировка, да има добра организация на движението, така че учебната година да стартира нормално.
Днес в края на деня кметът и управителят на „Тролейбусен транспорт” ще преминат отново по цялото трасе на тролейбусите.

Общината обновява с проект бившето училище „Митрополит Константин”

         Община Враца разработи и спечели проект, който е насочен към децата и младежите в риск. Проектът е „За подобряване на благосъстоянието на децата и младежите в риск – изграждане на устойчив модел за интеграция и социално включване в община Враца”. Стойността на проекта е близо 1 030 000 евро, като финансирането е на 100 % гранд. Финансирането е по т.нар. „норвежки механизъм” – европейското икономическо пространство 2007 – 2013, с управляващ орган Министерството на образованието и науката. Проектът предвижда изграждането на модерен Младежки център в сградата на бившето основно училище „Митрополит Константин”, която ще бъде изцяло обновена. „Спечелихме един изключително важен проект. Враца е сред петте общини в България, чиито проекти бяха удобрени. Радваме се също, че проектът ще се реализира в бившето училище, чиято сграда пустее от години” – коментира кметът на Враца инж. Николай Иванов.
         Дейностите по проекта предвиждат целенасочени действия към младежи, отпаднали или застрашени от отпадане от училище и техните родители. Ще се провеждат консултации от учители за наваксване на пропуснатия учебен материал. Ще бъдат планирани също различни инициативи, които да помогнат за социалното им включване. В Младежкия център ще работят педагози, психолог, социален работник, медицинско лице, ромски медиатори и младежки работници.

Училищата и детските градини очакват децата за първия учебен ден

Всички детски и учебни заведения на територията на община Враца са готови за новата учебна година. Материалната база във всички образователни заведения е добра, подсигурени са нормални условия за протичане на учебния процес. Приключи частичният ремонт, изпълнен от бюджетите на детските градини, в ЦДГ „Дъга”, ОДЗ „Знаме на мира”, ОДЗ „Зора”, ОДЗ „Радост”, ОДЗ „Люляк”, ОДЗ „Славейче”, във филиала на  ОДЗ „Детска Вселена” в  с. Голямо Пещене и във филиала на ОДЗ „Детски свят” в с. Згориград. С финансиране от фонд „Козлодуй”, спечелено от Община Враца, бе извършен цялостен ремонт на ОДЗ „Брезичка”, който включва саниране и топлоизолация на сградата и подмяна на абонатната станция.
Продължават ремонтите, финансирани от капиталовата програма на Община Враца -  в ЦДГ „Вълшебница”, ЦДГ „Слънце” и ОДЗ „Звездица”.
До 16 септември ще приключат всички ремонтни дейности и учебната година ще започне нормално. Извършена е проверка на  техническото състояние на училищните автобуси, финансово обезпечен е и предстоящият отоплителен сезон.
След началото на учебната година ще стартира проектът „Силата на приятелството” по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Водеща организация е Община Враца с партньори ЦДГ „Дъга” и ЦДГ „Щастливо детство”. Предстои подписването на договор с ЦДГ „Слънце” и стартиране на два проекта, финансирани от Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства към МОН. По проектите са предвидени и ремонтни дейности.
Приключи частичният ремонт и в училищата, като финансирането бе от делегираните им бюджети. Обновена бе базата на ОУ „Св. Кл. Охридски” в с. Тишевица, ПМГ „Акад. Иван Ценов”, СОУ „Никола Войводов”, СУ „Св. Климент Охридски”, ОУ „Христо Ботев” в с. Баница, НУ „Иван Вазов”, СОУ „Отец Паисий”, СОУ „Христо Ботев”, ЕГ „Йоан Екзарх” и НУ „Св. Софроний Врачански”. Продължават ремонтите в ОУ „Хр. Ботев” в с. Паволче и ОУ „Васил Левски”.
         „През новата учебна година в община Враца ще се възпитават и обучават 2696 деца в 111 групи в 17 детски градини и 7937 ученици в 20 училища. Първокласниците са 583, с  24 по-малко от предходната година. Наблюдава се лек спад в общия брой на децата и учениците в сравнения с миналата учебна година – в детските градини с 118, в училищата с 139. Посочения брой деца и ученици не е окончателен, тъй като до 13 септември е срокът за записване на нови ученици” – каза днес зам.-кметът Красимир Богданов.
Всички детски и учебни заведения са подсигурени със задължителна учебна документация, доставени са заявените от директорите безплатни учебници и учебни помагала за подготвителните групи и учениците от 1 до 7 клас.

Израелски музикант с концерт в дните на панаира

         Известният израелски музикант Амир Гвирцман ще гостува във Враца в дните на традиционния есенен врачански панаир. Прочутият джазмен, който свири на повече от 20 инструмента, ще зарадва врачани и гостите на града с концерт, който ще се състои на 16 септември от 17.30 ч. в залата на Художествената галерия „Иван Фунев” към Регионалния исторически музей.
         Официалното откриване на 125-тото издание на врачанския панаир ще бъде на 14 септември в 18 ч. на входа на спортния комплекс „Христо Ботев”.
За първи път тази година ще бъде подредена изложба на земеделска продукция с моното „Плодородие по Кръстовден”. В същата вечер от 19 ч. започва концертът на Нелина. Във всяка от панаирните вечери от 14 до 20 септември са предвидени концерти, които ще се провеждат по едно и също време – от 19 ч. – на открита сцена. Гости ще бъдат също рокгрупите Rock Rolla, Junk Yard и Daily Noice Club, певиците Румяна Попова, Йорданка Варджийска и Таня Боева, и духовият оркестър „Зелени дел” от гр. Вършец.

Продължава текущият ремонт на улиците

Половината от предвидените за текущ ремонт улици във Враца вече са ремонтирани – отчете днес зам.-кметът инж. Николай Йорданов. До момента екипите фирмата „Пътремонт” ООД – Враца са положили 9 920 кв м асфалт на 20 улици в града. В момента се работи на крайречния булевард и на „ухото” при жп гарата. Предстоят ремонти в района на Табашкия мост, улиците „Русалка”, „Борис Коцев”, „Цветана Табакова”, „Максим Горки”, „Ангел Грамчев”, участъкът от гаража на МБАЛ „Христо Ботев” до „Дом майка и дете” и отсечката от стария път за с. Косталево до спирката на автобуса в новите гробища.
Усилено върви и текущият ремонт на общинската пътна мрежа, където също са извършени около 50 % от предвидените дейности. Приключил е ремонтът на пътя за с. Лютаджик, отсечките между селата Мраморен и Голямо Пещене, Девене – Три кладенци, Девене – Чирен, и за с. Згориград.
 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

Няма коментари:

Публикуване на коментар