Бисквитки

понеделник, 1 юли 2013 г.

Община Враца спечели още един проект


„Силата на приятелството”, който ще бъде финансиран по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: “Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства”  на ОП „РЧР”.  Безвъзмездна финансова помощ е  136 095 лв. и няма съфинансиране.   Предстои сключването на договор.  Партньори на Община Враца по проекта са ЦДГ „Дъга” и ЦДГ „Щастливо детство”.      Целевата група на проекта са 63  деца  от двата филиала, 40 родители на малгучани, които нередовно посещават детската градина  и 23 учители. Общата цел е да се подпомогне образователната интеграция  на децата от ромската общност  от  с. Баница /ЦДГ „Дъга”/ и с. Три кладенци /ЦДГ „Щастливо детство”/ .  Ще се подобрят условията за равен достъп до образование и обучение, ще се работи по повишаване на обхвата и задържането на децата в детската градина и по засилване на мотивацията за участие в образователния процес, и ще се организират  допълнителни занимания с децата и учениците, за които българският език не е майчин.
      Специфичната цел на проекта е разработване и реализиране на модел за образователна интеграцията на децата от малцинствените етнически групи.
        Предвиждат се допълнителни дейности в детските градини под формата на девет клуба: по танци, фолклор,  социален свят , спорт, занимания с децата , за които българският език не е майчин;  посещения на библиотеки , театрални дейности, представяне на  заключителен концерт и др. Ще  се проведат три работни срещи на родители и учители, три еднодневни обучения на родители, 40 консултации от експерт за работа с родители от общността. Предстои също повишаване на квалификацията на учители за работа в мултикултурна среда.
При реализирането на проекта ще бъде извършено подобряване на външна и вътрешна среда на детските градини. Ще бъде осъвременена материалната база и условията за отглеждане, обучение и възпитание на децата.   В  с. Три кладенци ще се създадат условия за новоприети деца в две свободни помещения - занималня и спалня. Във филиала в с. Баница на ЦДГ „Дъга” ще се създадат условия за игра на открито, които досега липсват. Строително-монтажните работи са на стойност 5 984 лв. За децата ще бъдат закупени
материали и помощни дидактични средства за общо 32 111 лв. Така ще се
създаде привлекателна образователна среда за провеждането на възпитателното взаимодействие.
Ще бъде разработена система за вътрешен мониторинг и оценка на изпълнение на дейностите по проекта, в която подробно ще бъдат разписани индикаторите за наблюдение, методите за събиране на информация, отговорниците, начинът на оценка и вземане на решения.

Общината предоставя нов ковьоз на МБАЛ „Христо Ботев”

Приключи процедурата по избор на изпълнител за доставка на интензивен неонатален инкубатор. Сключен бе договор между фирмата „Дъчмед” и Община Враца и през миналата седмица апаратът бе доставен в неонатологичното отделение на МБАЛ „Христо Ботев”. Съвременният ковьоз отговаря на всички изисквания за отглеждането на нуждаещите се новородени. Той е с микропроцесорно серво управление за контрол на температурата и влажността, изнесен енергономичен LCD дисплей, осигуряващ оптимален микроклимат на новородени и недоносени деца, включително и на тези с ниско и екстремно ниско тегло.
През тази седмица предстои да приключи пробното пускане на апарата в експлоатация с извършването на всички инженерно-технически изпитвания и той ще бъде предаден за действително ползване. След приключване на техническото изпитване между Община Враца и врачанската болница ще се осъществи приемане и предаване на апарата.
Интензивният неонатален инкубатор е на стойност 19 980 лв., които средства бяха заделени от общинския бюджет. Закупуването му бе наложително, заради нарастналия брой на недоносени новородени със здравословни проблеми. Новата придобивка е част от общинската програма по здравеопазване за 2013 г.

Медицински специалисти от Враца обменяха опит с колеги от Пловдив

От 26 до 28 юни в Пловдив се проведе изнесен обучителен семинар за медицински специалисти от здравните кабинети на училища и детски заведения в община Враца. Семинарът беше организиран от отдел „Здравеопазване”, Дирекция „Здравеопазване, социални и младежки дейности” на Община Враца, в сътрудничество с Дирекция „Общинска икономика и здравеопазване” на Община Пловдив. Семинарът бе официално открит от зам.-кметовете на Община Враца и Община Пловдив – Светозар Луканов и Георги Титюков.
Лекторите доц. Галина Чанева от Медицински университет – София, Цветанка Славейкова и Павлинка Добрилова – асистенти в Медицински университет – София, филиал Враца представиха презентации по темите: „Имунопрофилактика и имунизации в детска възраст” и „Актуални аспекти в препоръките за здравословно хранене при децата и учениците. Роля на медицинските специалисти”.
Медицинските специалисти от Враца посетиха здравни кабинети в учебни и детски заведения на Община Пловдив, обмениха опит със свои колеги по всички въпроси, касаещи здравето на децата и учениците.
С провеждането на семинара се постави началото и на работата по изработването и въвеждането на система за оценка на качеството на здравните грижи и трудовото представяне на медицинските специалисти, като гаранция за професионална и качествена грижа за децата и учениците в община Враца.
Опитът в провеждане на тази квалификационна форма в продължение на шест години показа ефективността на обучителния процес, повишаване на информираността на медицинските специалисти за дейността и добрите практики на колеги от други региони на страната и последваща мотивация за работа и въвеждане на новости от медицинската наука и практика за осъществяване на  здравното и медицинско обслужване на подрастващите.


Враца направи конференция в Брюксел

На 27 юни в Комитета на регионите в град Брюксел Община Враца проведе успешно конференция „Местното ръководство за устойчива енергия”.
Събитието се организира в рамките на Конференцията на политики на високо равнище по време на Европейската седмица на устойчиво енергийно развитие.
Основен организатор на тази съвместна проява е Община Враца с подкрепата на Търговско-промишлената палата - Враца и пет проекта - CONURBANT, LEAP, Covenant capaCITY, ERENET и CASCADE - финансирани от Интелигентна енергия Европа.
Конференция с такова голямо значение и измерение Община Враца организира за първи път. Организацията започна още през януари и събитието заедно с още 41 конференции бе класирано след проведен конкурс с подадени над 300 заявки за участие.
Целта на срещата бе да се увеличи броят на общините, подписали Конвента на кметовете и да им се помогне в разработването, изпълнението и мониторинга на техните планове за действие за устойчиво енергийно развитие, за да се отговори на предизвикателството на промяната на  климата.
Първата част на сесията бе посветена на поуките от разработване и изпълнение планове за действие за устойчиво енергийно развитие, включително примери и добри практики, фактори за успех и бариери. В допълнение се представи въздействието и ефективността на партньорския подход.
На втората част от събитието лектори от Изпълнителната агенция за конкурентноспособност и иновации от Брюксел представиха новите финансови възможности – програма Хоризонт 2020, Интелигентна енергия Европа, финансов инструмент ЕЛЕНА и други схеми, както и визията им за следващия програмен период.
Конференцията премина с над 50 участници и много голям интерес.

 Превръщат подлез във Враца в произведение на изкуството

От 3 до 7 юли Враца ще бъде домакин на първия за града Фестивал на уличното изкуство с мотото „Refresh Vratsa”. Художници от няколко града на България ще се срещнат тук, за да превърнат най-големия пешеходен подлез в града в произведение на изкуството. Творците Дамян Бумбалов, Павел Калоянов, Жечо Попов, Гълъбин Христов, Румен Димитров и врачанинът  Явор Венчев ще рисуват в подлеза на Стария пазар. Предвижда се след умелата намеса на художниците над 350 квадратни метра площ по стените и тавана да разказват на минувачите за Враца. Върху тях ще бъдат изобразени всички символични за града места, съкровищата и археологическите находки, с които този регион се гордее.
Фестът ще завърши с концерт-хепънинъг, който ще се състои на същото място на 7 юли от 19 ч.
Инициативата за обновяването на подлеза е на Община Враца, като идеята е част от програмата за превръщането на града в по-красиво място за живеене.
Официалното откриване на феста ще е на 4 юли от 13 ч.
         Даниела Хитова,

                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

Няма коментари:

Публикуване на коментар