Бисквитки

сряда, 17 април 2013 г.

МОСВ одобри Заданието за обхват и съдържание на ОВОС



На 12 април 2013г. в „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД е получено писмо от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), с което компетентният орган  одобрява Заданието за обхват и съдържание на оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение за „Изграждане на нова ядрена мощност от най-ново поколение на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.
В писмото се потвърждава, че Заданието е изготвено съгласно изискванията на нормативната уредба по околна среда и е съобразено с указанията, дадени от МОСВ като компетентен орган.
В Заданието са отчетени и резултатите от проведените до момента обширни консултации с имащите отношение над 30 специализирани ведомства и засегнатата общественост.
Предвид заявеното от Румъния желание за участие в процедурата по ОВОС в трансграничен контекст и искането на Австрия за нотифициране, Заданието ще бъде представено в МОСВ и на английски език, за неговото изпращане в Румъния като засегната страна и на Австрия като заинтересувана страна, съгласно Конвенцията за ОВОС в трансграничен контекст.
С полученото от МОСВ одобрение стартира изготвянето, в съответствие с консултираното Задание, на Доклад за ОВОС и приложенията към него, в това число Нетехническо резюме на Доклада, Доклад за оценка на степента на въздействие на инвестиционното предложение върху защитените зони и Доклад за оценка на трансграничното въздействие на инвестиционното предложение.
В случай, че засегнатите/заинтересованите  страни изразят становища, съдържащи допълнителни бележки и/или препоръки относно Заданието, същите ще бъдат отразени в окончателния вариант на заданието за ОВОС и ще бъдат отчетени при разработването на Доклада за ОВОС. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар