Бисквитки

петък, 19 април 2013 г.

Маратон на четеното


За четвърта поредна година в рамките на националния 2013 г. Домакин и съорганизатор на проявата по традиция беше Регионална библиотека „Христо Ботев”. Краеведите се събраха на своята годишна среща не само с подготвени доклади и презентации на широка тематика, но и в още по-разширен географски обхват – от Мездра и Враца, Бяла Слатина и Оряхово до Лом. Освен редовните представители на краеведските дружества в Бяла Слатина – Василка Цачева, Мездра – Мирослав Гетов  за пръв път се включи и Иван Георгиев – председател на краеведското дружество в Лом.
Маратон на четеното Регионално краеведско дружество – Враца проведе своите Самостоятелните четения на 19 април
Тематичният обхват на изследванията се обогати с османо-турските документи за селища от региона, представени за пръв път от нашия гост от Лом. Бяха проследени няколко поселищни проучвания  - за Оряхово - от Деница Петрова, представител на музея в града, за Бяла Слатина - от Василка Цачева, за Мездра - от Мирослав Гетов, за Криводол - от Иван Георгиев. Родови проучвания четоха Боян Пищиков – разработка на Огнян Пищиков - за една снимка от семейния архив и Галя Василева от Враца, за своя род от с. Мраморен. На вечната тема за Ботев и Ботевата чета беше посветено изследването на Анета Дилова. Ивана Захариева посвети проучването си на забележителната 100-годишнина на жп линията Мездра – Лом. Към историята на институциите принос представлява изследването на Бойка Лозанска за Дома на учителя във Враца. Отделни тематични акценти поставиха изследванията на Ивайло Никодимов за „сърчасването” при домашните животни, тълкуванието на сънищата според „народния съновник” от Калина Тодорова и първата танцова трупа „Българска китка” на Весела Пелова. Бяха представени и шестте нови книги, излезли през изминалата година с автори – членове на дружеството.
Дружество „Млад краевед” с ръководител Мая Антова се представи равностойно с три презентации на млади изследователи, по документи от Държавен архив за врачанските хумористични вестници „Веселяк” и „Музовир” и архива на театрална група „Темп” по случай нейната 30 годишнина.
Четенето премина в свободна, творческа атмосфера, с обмяната на мнения и коментари по представените теми и проучвания от полза за всички участници и подходящо настроение за нови срещи и проекти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар