Бисквитки

понеделник, 15 април 2013 г.

турбогенераторът на 1000-мегаватовия пети блок на АЕЦ “Козлодуй” бе изключен



В 22:39 часа на 14 април 2013 г. турбогенераторът на 1000-мегаватовия пети блок на АЕЦ “Козлодуй” бе изключен от електроенергийната система на страната. Причина за спирането е установяване на пропуск на водород, служещ за охлаждане на турбогенератора, който се намира в машинна зала конвенционалната, неядрена част на блока.
С цел обезпечаване на пожарна безопасност и в съответствие с инструкцията за експлоатация на турбогенератора е започната подмяна на водорода в него с азот.
Изключването на турбогенератора не е довело до задействане на аварийната защита на реактора и той е разтоварен до 2% от номиналната си мощност. В момента се работи по отстраняване на технологичния проблем.
За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.
Случаят няма отношение към радиационната безопасност и няма промяна в състоянието на радиационната обстановка в района на атомната централа.
В 03:00 ч. тази сутрин Божан Стоянов заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, и заместник-председателят на АЯР Борислав Станимиров пристигнаха в атомната електроцентрала и взеха участие в сформирания щаб за установяване на причините за събитието.
Към 11:00 часа днес, 15 април 2013 г., другият хилядамегаватов енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” – шести, работи с 81 % от мощността си, в съответствие с разрешение на ЕСО.

Няма коментари:

Публикуване на коментар