Бисквитки

понеделник, 1 април 2013 г.

Започват номинациите за почетен гражданин и наградата на Враца


  От днес до 30 април в Община Враца се събират номинациите за носителите на званието „Почетен гражданин” и „Наградата на Враца” за 2013 г.. Издигането на кандидатурите може да бъде направено от институции, сдружения, организации и граждани. Със званието „Почетен гражданин” се удостояват физически лица с изключителни заслуги и особен принос в областта на хуманитарните дейности, обществено-политическия, стопанския, социалния, културния и спортен живот на града. „Наградата на Враца” е ежегодна и с нея се удостояват творци, дейци, общественици, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата, образованието и науката, икономиката, здравеопазването, спорта, медиите, социалната сфера и обществения живот за значителния им принос и активна дейност за издигане авторитета на Враца. Номинациите се приемат в сградата на общинска администрация, в Центъра за административно обслужване - на гише „Общо деловодство”. Предложенията са адресирани до Общински съвет – Враца. Центърът за административно обслужване се намира на адрес ул. „Стефанаки Савов” № 6 и е с работното време от 8.00 ч. до 18.00 ч. без прекъсване.

Община Враца раздаде над 2 000 дръвчета и декоративни храсти

            Община Враца раздаде безплатно 2 141 фиданки и декоративни храсти за озеленяване на града и селата в региона. Дръвчетата и храстите са отпуснати на 128 домсъвета и физически лица, на 10 училища и детски градини, на Регионалния исторически музей. Подкрепени са също 10 инициативи за залесяване и облагодородяване на паркове и свободни зелени площи. В кампанията са изпълнени заявки и на селата Челопек, Горно Пещене, Лиляче, Оходен, Три кладенци и Лютаджик. Раздадени са 171 широколистни дръвчета, 40 иглолистни фиданки, 500 вечнозелени храста, 200 иглолистни храста, 30 цъфтящи храста, 200 розови храста и 1 000 бр. жив плет. Общата им стойност е 10 000 лева.

Врачани могат да кандидатстват за работа в Израел

         Жители на община Враца могат да кандидатстват за работа в Израел. Държавата набира кандидати за строителните специалности „кофражисти”, „арматуристи”, „мазачи” и „работници за полагане на керамични настилки”. „Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, освен че трябва да имат умения в съответната специалност, са да имат българско гражданство, да са на възраст от 25 до 50 г., да не са работили в Израел и да нямат първа степен роднини, които да работят там, с изключение на братя и сестри, да нямат криминално минало и да са физически и психически здрави” – поясни зам.-кметът Светозар Луканов. През изминалата седмица той участва в работна среща в София, на която бяха разяснени подробности по споразумението между Израел и България. Заявленията, които са по образец, се попълват и подават от кандидатите от региона в Бюрото по труда във Враца. Кандидатите не е необходимо да са регистрирани в Бюрото по труда.Стартовата заплата е 1 800 $ месечно за 211 часа работа, като при повече заработени часове се предвижда допълнително заплащане. Не се изисква сетрификат за професионална специалност. Преди подписването на договорите, кандидатите ще положат практически изпити по съответните специалности.

Танцовият спектакъл „Кармен от Факултето” идва във Враца
           
            С два концерта във Враца ще бъде отбелязан Международният ден на ромите – 8 април. „Кармен от Факултето” е името на най-новия танцов спектакъл на трупата на Нешка Робева. Спектакълът ще гостува във Враца на 8 април. Концертът ще започне в18.30 ч. в голямата зала на Драматично-кукления театър във Враца. Билетите с цена 6 лева могат да се закупят от касите на театъра.
            На 9 април в 17 ч. в Градската концертна зала ще се състои концерт на ромски формации от врачанска област и съседните области.


Сградата на читалище „Развитие” ще бъде осветена в синьо

            На 2 април, в тъмната част на денонощието, художественото осветление на сградата на читалище „Развитие” във Враца ще грее в син цвят. Поводът е Международният ден за информираност по отношение на аутизма. Инициативата „Да осветим света в синьо” се провежда в много градове в България, където в синьо ще бъдат осветени символични за населените места сгради. Към нея се присъединяват Община Враца, Родителската организация на деца от аутистичния спектър „Специали и обичани палавници” и Ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специализирани образователни потребности във Враца.

Събраха 640 книги в благотворителна кампания за българчета в Молдова

         640 тома със специализирана музикална литература и книги на български автори са събрани до момента в рамките на благотворителна кампания, инициирана от Община Враца. Дарението е за Българския музикален колеж в с. Твърдица, Република Молдова. Голяма част от книгите са по подадения списък от директора на колежа Алла Кара. Очаква се тя да пристигне във Враца на 24 май. До тази дата продължава кампанията. На специална церемония в Деня на славянската писменост на г-жа Кара ще бъде връчено дарението. Сред дарителите е видната българска спортистка Йорданка Благоева, която предостави цялата си лична библиотека. Десетки са гражданите и институциите от цялата страна, подарили български книги в рамките на кампанията.
Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                  

Няма коментари:

Публикуване на коментар