Бисквитки

петък, 8 февруари 2013 г.

Отчетe ce Областната комисия по безопасно движение по пътищата


Отчет за дейността на Областната комисия по безопасно движение по пътищата за 2012 г. бе изнесен на 8 февруари 2013 г. в заседателната зала на Областна администрация Враца. Заседанието бе водено от заместник областния управител инж.Валентин Литов, председател на Комисията и се проведе при следния дневен ред:
1. Отчет на мероприятията и дейностите, осъществени на общинско ниво от Общинските комисии по БДП и тези, инициирани от Областна администрация – Враца;
2. Представяне на ПТО за 2012 г. на територията на област Враца;
3. Обсъждане на предложения за работа на комисията през 2013 г.;
4. Други.
През 2012 г. са се провели две работни заседания на Областната комисия, на които са представени Националната стратегия по БДП и ПТО в областта. Изготвени се:
* Областна стратегия по БДП, в съответствие с Националната стратегия по БДП;
* Областен план за действие обхващащ периода от 2012 г. до 2013 г.;
* Мерки за предпазване на служителите от ПТП, отчете секретарят на Комисията Галина Георгиева.
По инициатива на Областна администрация Враца през изтеклата година са проведени следните мероприятия: Автомобилно състезание на жени водачи по повод 8 -ми март - Международния ден на жената, Областна викторина по безопасност на движението за ученици от 5, 6, 7 и 8 клас под надслов ”Да запазим децата на пътя”, Кампания „Шофирай отговорно“, в партньорство със Сдружение „Отворена младеж“ и ученици от средните училища на гр. Враца, отбелязване на Четвърти европейски ден за пътна безопасност на тема „Активно участие на младежите в безопасността по пътищата“ и Кампания „Шофирай отговорно“ в партньорство със Сдружение „Отворена младеж“ и студентите от филиала на Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" и филиала на Медицински университет – София, намиращи се в гр. Враца.
От анализа на ПТП за периода от януари до декември 2012 г. на територията на област Враца са станали 951 ПТП, от които:
* 816 ПТП с материални щети;
* 135 тежки ПТП, при които е имало: 149 ранени, леко и тежко граждани и 22 убити.

Сравнени с 2011 год. където данните са, както следва:
* ПТП с материални щети - 831 бр. /-15/
* ПТП с пострадали - 128 /+ 7 /
* Убити - 22 /+ 2 /
* Ранените граждани - 159 /-10 /
Като основна причина за възникналите ПТП отново са нарушенията свързани със състоянието на водача.
По вид на ПТП най-много на брой са сблъскванията – 685 бр., от които 75 тежки ПТП с 86 ранени и 17 убити граждани, а с най-тежки последици блъскането на пешеходец – 28 пострадали.
Най-чести са ПТП настъпили след движение с несъобразена скорост 225 бр.
По трета точка от дневния ред всеки представител на община представи пред комисията своите предложения за работа през 2012 г.

На заседанието стана ясно,че Областна администрация – Враца инициира поставянето на двустранна и светлоотразителна табела с изписан на нея призив към участниците в пътното движение. Същата ще бъде поставена на стълб, който е част от уличното осветление, намиращ се на влизане в гр. Враца от посока Мездра. Целта е да се насочи и повиши вниманието на водачите на МПС на влизане и излизане от града.

Жулиета Нелова

Няма коментари:

Публикуване на коментар