Бисквитки

понеделник, 25 февруари 2013 г.

Бюджет за 2013 г. предвижда повече средства за образование, проекти и благоустрояване на Враца


Проекто-бюджетът за тази година предвижда по-добро финансиране, отколкото този за 2012 г., това каза днес кметът на Враца инж. Николай Иванов. Пред представители на медиите той очерта основните параметри и приоритети в проекто-бюджета на общината за 2013 г. В него се предвиждат повече разходи за всички приоритетни публични услуги, при запазване и неувеличаване на данъчната тежест и социалните такси. Основната цел на новия бюджет е ефективното и икономично използване на ограничения финансов ресурс.
Основните приоритети в проекто-бюджета са три, като на първо място е образованието. Вторият приоритет е успешното изпълнение на вече управляваните общински проекти с европейско и национално финансиране и допълнително привличане на финансов ресурс чрез различни оперативни и други програми. Предвижда се също осигуряването на средства в бюджета за съфинансирането и дофинансирането им, което е общинска разходна отговорност. Третият приоритет е благоустрояването, озеленяването и създаването на по-добра жизнена среда, които ще бъдат осигурени основно чрез собствени приходи и привличането на допълнителни средства с инвестиционен характер по оперативните програми на ЕС. В новия бюджет са предвидени повече средства за издръжка на социалните и образователните заведения, които са общинска отговорност, независимо от нарастващата несъответствие между цените на услугите и приходите за тяхното финансиране. Увеличени са и средствата за финансиране, субсидиране и дофинансиране на културни институции, културни изяви, спортно-туристически прояви, ученически спорт, спортните клубове и други спортни дейности. Близо 1 милион лева са осигурени за ремонт на улична общинска пътна мрежа. „С предложената план-сметка в разходната част са осигурени повече средства за всички важни, приоритетни дейности, финансирани чрез общинския бюджет. В приходната част той е умело планиран и реално балансиран, така че това е един много по-добър, в сравнение с миналата година, и реално изпълним бюджет. Надявам се след неговото приемане, той да е основен инструмент за развитието на община Враца” – коментира инж. Николай Иванов.
Проекто-бюджетът за 2013 г. е разработен в съответствие със Закона за общинските бюджети и с основните принципи, нормативни изисквания и указания на Министерство на финансите. Той ще бъде гласуван на предстоящото заседание на общински съвет, което ще се проведе на 26 февруари.

Децата на Враца посрещат заедно Баба Марта

 Общоградски първомартенски празник за децата организира Община Враца. Тържеството ще започне в 11 ч. пред къщата-музей „Иван Замбин” в Етнографско-възрожденския комплекс в града. В същия част Баба Марта ще тръгне по пешеходната зона на Враца от площад „Македония” до площад „Христо Ботев” и ще връзва мартенички на гражданите с пожелание за здраве и благоденствие. В 11.30 ч. в Етнографско-възрожденския комплекс ще бъдат открити две изложби – традиционната „Мартеницата – някога и сега” и гостуващата изложба-базар на Дома на творчеството „Дух и материя”.

Ансамбъл „Тракия” ще гостува на 3 март във Враца

Отбелязването на 3 март във Враца ще започне в 10.30 ч. на площад „Христо Ботев” с ритуал по издигането на националния флаг. След края на тържеството в зала „Рогозен” на Регионалния исторически музей в града ще бъде открита изложбата „Тракийско сребърно съкровище от Борово”, с която гостува историческият музей на Русе. Празничният концерт по повод 135-та годишнина от Освобождението на България ще бъде изпълнен от ансамбъл „Тракия” и ще се започне в 11.30 ч. в градската концертна зала. Вход – свободен.

Прави се аварийно изкърпване на улици във Враца

Във Враца започна аварийното изкъпване със студена асфалтова смес на участъци от 12 улици. До момента са асфалтирани участъци по улиците „Екзарх Йосиф”, „ген. Леонов”, кръстовищата на ул. „Екзарх Йосиф” с бул. „Демокрация” и с бул. „2 юни”, площад „Св. Софроний Врачански” и ул. „Георги Раковски”. Поради лошите атмосферни условия днес екипът на БКС, на който е възложена дейността, няма да работи. Работата по запълването на най-опасните участъци ще продължи веднага щом времето позволи. Предстои екипът да работи по бул. „Васил Кънчов”, улиците „Околчица”, „Георги Апостолов” и „Никола Вапцаров”, на надлеза при КАТ, бул. „Никола Войводов” – в участъка от бул. „Демокрация” до жп гарата и крайречният булевард. Студена асфалтова смес ще бъде полагана само там, където дълбоките дупки са предпоставка за пътно-транспортни произшествие. Екип от отдел „Публична инфраструктура и опазване на околната среда” към Община Враца вече е картотекирал улиците във Враца, които подлежат на текущ ремонт през тази година. Основно това са трасетата на градски транспорт, улици, по които не минават строително-монтажните работи по водния цикъл на града и най-аварийните участъци по другите улици. В списъка влизат общо 58 улици. За ремонта им е ще стартира обявяването на обществена поръчка за възлагането на изпълнението. За ремонтите на улиците в новия бюджет са предлидени 600 000 лева.
Новият заместник кмет по устройство на територията е инж. Николай Йорданов

Инж. Николай Йорданов е новият заместник кмет по устройство на територията на община Враца. Той бе представен официално днес от кмета на общината инж. Николай Иванов. „Един от основните мотиви при избора ми на инж. Йорданов за заместник кмет, бе че от началото на годината, с изменението на Закона на устройство на територията, отговорностите и задачи на общинските администрации по отношение на контрола по строителството нарастнаха. Важен е неговият опит при управлението и контрола на правилата и нормите в строителството. Този опит ще му е необходим за тежката и отговорна длъжност, която заема. Пожелавам му успех и се надявам това да бъде един добър експертен избор в нашия екип” – каза кметът на Враца.
Инж. Йорданов е роден на 28.10.1968 г. във Враца. Завършил е Висше военно иженерно строително училище „Любен Каравелов” – София. Има магистърска степен по специалността „Промишлено и гражданско строителство”. Последното му работно място, преди да заеме този пост, е началник на Регионалната дирекция за национален строителен контрол – Северозападен район.
Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Няма коментари:

Публикуване на коментар