Бисквитки

петък, 31 август 2012 г.

НЗОК ЩЕ ОТПУСКА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ ЗА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ

          Националната здравноосигурителна каса и нейните териториални подразделения в страната стартират процедура по сключване на договори с аптеките за отпускане на безплатни лекарствени продукти на ветераните от войните. Досега тези лекарства се отпускаха по линия на Министерството на здравеопазването. Ветераните от войните имат право на лекарствени продукти, посочени в утвърден от министъра на здравеопазването списък, който се публикува на интернет страницата на МЗ. Средствата за лекарствените продукти са за сметка на републиканския бюджет и се изплащат от Агенцията за социално подпомагане /АСП/ чрез НЗОК.  
         Право да предписват лекарствени продукти на ветераните от войните имат всички лекари и лекари по дентална медицина. Лекарствените продукти се предписват на рецептурна бланка по образец МЗ-НЗОК№5Б, съгласно приложение №1 от Наредба №3 от 24 август 2012. В една рецепта могат да се предписват до 3 лекарствени продукта от списъка. Рецептата е валидна за срок до 15 дни от датата на издаване – за острите заболявания, и до 30 дни – за хроничните заболявания. В рамките на един календарен месец на един пациент могат да се издават не повече от три рецепти.
На ветерани от войните, на които са предписани лекарствени продукти съгласно Наредба №3 за същия период не могат да им бъдат предписвани същите лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък, заплащани напълно или частично от бюджета на НЗОК.
С оглед своевременно осигуряване на лекарствени продукти на ветераните от войните, РЗОК-Враца кани всички притежатели на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти, открили аптеки на територията на врачанска област да подадат заявления за сключване на отделни договори с РЗОК за отпускане на тези видове лекарствени продукти.
 РУМЯНА СТЕФАНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар