Бисквитки

понеделник, 8 октомври 2012 г.

Община Враца работи над нови проекти



         На 12 октомври в градската концертна зала във Враца ще се проведе обществено обсъждане на списъка с обекти, които да бъдат включени в проект на Община Враца по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 г. Предложените обекти са от градската среда, културната и образователната инфраструктура. Безвъзмездната финансова помощ за този проект ще се предоставя по схема "В подкрепа за следващия програмен период".
Пет нови проектни предложения подготвя общинската администрация. С тях ще се кандидатства по оперативните програми „Регионално развитие” и „Развитие на човешките ресурси” 2007 – 2013 г., по Националната схема за зелени инвестиции и Регионалния план за трудова активност на младежта. По оперативната програма „Регионално развитие” проектите са по две схеми – „В подкрепа за следващия програмен период” и „Зелена и достъпна градска среда”. По схемата „Зелена и достъпна градска среда” максималният размер на безвъзмездната помощ е 5 милиона лева. Новопостъпили предложения за допълване на списъка с проекти по тази схема са за построяването на детска площадка в жк „Медковец” и за обновяване на обществения парк „Хижата”.
         До председателя на Общинския съвет във Враца ще бъде изпратено предложение за свикване на извънредно заседание в периода 15 – 18 октомври, на което да бъдат взети решения за ангажиментите на Община Враца във връзка с изпълнение на два  проекта.

Първо заседание на щаба по снегопочистването

         На 10 октомври  в 13 ч. ще се проведе първата работна среща на щаба, който отговаря за зимното почистване и поддържане на пътищата в община Враца, обяви кметът инж. Николай Иванов.
         Топлото време позволи да продължат ремонтите на уличната мрежа. През изминалата седмица е направен ремонт на три улици във Враца. Изкърпени са асфалтовите настилки на улиците „Илинден”, „Европа” и „Цар Освободител”. Успоредно с това продължават ремонтите по четвъртокласната пътна мрежа. Екипите са работили в селата Оходен и Веслец.


Откриват официално нова „Горска пътека на здравето”

         Нова „Горска пътека на здравето” ще бъде открита официално на 12 октомври. Спортно-туристическият маршрут свързва „Горския дом” с вилата на АЕЦ „Козлодуй” във Врачанския Балкан. Маршрутът е линеен, като през следващата година има възможност той да стане кръгов. Финансирането е от Община Враца, дирекция на ПП „Врачански Балкан” и АЕЦ „Козлодуй” ЕАД. В пътеката и спортните уреди, монтирани на пет площадки по маршрута, са вложени общо 8 500 лева. Маршрутът, спортните съоръжения и упражненията, които могат да се правят на тях, са подготвени от спортните експерти на Общината и на ПП „Врачански Балкан”. Спортните площадки по пътеката са направени с различна насоченост на натоварването, като е съобразена последователността при провеждането на една тренировка. Времетраенето на една тренировка на открито е около 50 минути.
         Горската пътека на здравето е подходяща както за подготвени планинари и спортисти, така и за начинаещи и семейства с малки деца.


Предстои 13-тото издание на празника „Мара Врачанка”

Повече от 500 изпълнители са заявили своето участие в ХІІІ Празник на старата градска песен „Мара Врачанка”. Тази година празникът ще се състои на 13 октомври от 10:30 часа в Градска концертна зала на Враца. Над 66 са групите, индивидуалните изпълнители и дуетите от Варна, Враца, Горна Оряховица, Пловдив, Вършец, Долна Митрополия, Перущица, Искър, Брестовене, Върбица, Обнова, Пордим, Замфирово, Ловеч, Меляне, Баница, Копиловци, Писарово, Дупница, Морава, София, Долно Озирово,  Ихтиман, Видин, Ловеч, Велико Търново, Мездра, Хисаря, Георги Геново, Георги Дамяново, Ракево, Царевец, Ветрино, Еница. За първи път в празника ще вземат участие певци и музиканти от Ловеч, Перущица, Велико Търново, София, Плевенска и Разградска област.
Председател на журито тази година ще бъде певицата и водеща на предаването за стари градски песни „Ако зажалиш…”- Бони Милчева, а членове – диригентите Димитър Панов и Томислав Аспарухов.
Всички участници ще получат грамоти за участието си, а журито ще определи най-добрите сред групите, дуетите и индивидуалните изпълнители. Наградените ще получат плакет с логото на празника.

        
Община Враца получи грамота за принос в развитието на туризма

         Община Враца получи поредното признание за усърдната работа на екипа в областта на туризма. В рамките на Пловдивския панаир, се проведе заключителният етап на националния конкурс „Общините за развитието на туризма”.  На него Община Враца получи грамота за принос в развитието на туризма в Република България. Грамотата е присъдена от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. „Това е още едно признание за усилията, които полагаме за популяризирането на културно-историческото ни наследство и туризма в региона. Така че имаме основание за гордост от направеното до този момент” – коментира зам.-кметът на Враца Красимир Богданов.


Облагородяват местата около войнишките паметници

         Община Враца инициира кампания за облагородяването на местата около войнишките паметници в региона. Поводът е 100-годишнината от Балканската война. До всички кметове и кметски наместници, както и до директорите на училища и секретарите на читалища, са изпратени писма, с които гражданите се приканват да участват в почистването на районите около войнишките паметници. В писмата е изпратен и пълен списък с тези паметници по райони. Общината вече се погрижи и бе поставено осветление при паметника на загиналите във войните 1912 – 1918 г., познат на врачани като „Лъвчето”, и на паметната плоча с имената на загиналите във войните врачани, която се намира на стената на Военния клуб в града. Предстои поставянето на две пехотни оръдия край паметниците в селата Оходен и Бели извор. „Водим преговори с каменоделското училище в Камено поле да изработят изчезналите орнаменти на паметника на загиналите във войните, който е при жп гарата и ще ги възстановим” – поясни зам.-кметът Красимир Богданов.



Нови електронни услуги ще предлага Община Враца

         Община Враца ще увеличи електронните услуги, които предлага на гражданите. Това ще стане възможно след въвеждането на новите вътрешни правила за работа с електронни документи, документи на хартиен носител и използване на административно-информационната система на Община Враца.  До дни документът ще бъде подписан от кмета на Враца инж. Николай Иванов. „Тези правила са един базов документ за администрацията, който драстично ще намали движението на документи на хартия и ще ни даде възможност да реализираме нашите намерения в областта на т.нар. „електронно правителство”. Ще се увеличи броят на услугите, които предлагаме на гражданите, по електронен път. Ще се създадат възможности за административно обслужване в жк „Дъбника” и в населените места на общината” – поясни секретарят на Община Враца Иван Жеков.


                                                        Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”
                                                                 

Няма коментари:

Публикуване на коментар