Бисквитки

понеделник, 2 юли 2012 г.

Започва ремонтът на четвъртокласната пътна мрежа в община Враца


От утре започва ремонт на ­­­­четвъртокласната пътна мрежа в Община Враца. Обхванати са пътищата за селата Лютаджик, Лиляче, Оходен и за Върбешница до границата с община Мездра. Ще бъдат обновени също пътните отсечки кв. Кулата -  с. Нефела, Бели извор - Власатица, Чирен –Девене - Три кладенци, Мраморен - Голямо Пещене, Баница - Мало Пещене и Вировско-Тлачене. За ремонт са предвидени също районът на разклона за с. Згориград, пътят след с.Челопек до границата с Община Мездра, и двата разклона за с. Веслец и за с. Косталево.
Фирмата изпълнител е „Пътинжинеринг-М” – Монтана. По предварителен разчет се очаква ремонтните дейности да завършат до края на септември.
Продължават ремонтните дейности на пътищата във Враца. До края на днешния ден се очаква да бъдат запечатени с асфалтова смес подготвените участъци по  бул.”Васил Кънчов”. Следващите места, където ще продължи ремонтът са бул.”Втори юни” и Централна градска част.

Изнесена приемна на кмета на Враца

От утре кметът на Враца започва провеждането на изнесен прием в населените места на общината. На срещите с жителите ще присъстава както инж. Николай Иванов, така също представители на РУ „Полиция”,  „ЧЕЗ”, Дирекция „Социално подпомагане”, Общинска служба „Земеделие и гори”  и „Бюро по труда”. Три населени места, които ще бъдат посетени утре, са с. Лютаджик и кварталите Бистрец и Кулата.
Приемът тази седмица ще продължи и в сряда и четвъртък. В сряда кметът и представителите на институции ще се срещнат с хората в Чирен, Девене и Три кладенци, а в четвъртък – с жителите на Згориград, Паволче и Челопек.

Враца спечели още един проект

  Община Враца спечели проект „Враца – врата към древността”, по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013, приоритетна ос 3 „Устойчиво развитие на туризма”, операция 3.2 „Развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите”, схема BG161PO001/3.2-02/2011 „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите”.
С решение № РД-02-14-1659 от 29.06.2012 г. на ръководителя на УО на ОПРР проектното предложение на Община Враца е класирано с 85 точки. Схемата е публикувана през ноември 2011 г. и е първата процедура по ОПРР, която се реализира чрез кандидатстване изцяло по електронен път в Модула за електронни услуги на Информационната система за управление и наблюдение. В рамките на обявения срок до 15 март 2012 г., 16:00 ч., са подадени общо 43 проектни предложения.
Одобреният бюджет на проекта е 473 179 лева. Съфинансирането от Община Враца е в размер на 23 659лева (5 %). Размерът на исканата безвъзмездна финансова помощ от ОПРР е 449 520 лева (95%). Планираната продължителност е 24 месеца.
Обща цел на проекта е чрез целенасочена рекламна дейност и разработване на атрактивни туристически пакети да се развие регионален туристически продукт и да се повиши ефективността на регионалния маркетинг.
С изпълнението на проекта ще се подобри сезонното и териториално разпределение на туризма, основано на интегрирано управление и маркетинг на дестинациите. Предвидено е разработването на 7 туристически пакета, включващи обекти с национално значение. Планирани са участия в туристически борси и форуми, чрез които да се популяризира разработения по проекта туристически продукт и да се представи рекламен филм. Проектното предложение предвижда осъществяване на изследвания на въздействието на осъществените маркетинговите и рекламни дейности.
Очакваните резултати са нарастване на броя туристи в региона и трайно повишаване на тяхната удовлетвореност благодарение на разработените нови туристически пакети, които дават нов поглед върху историята и природните дадености на общините Враца, Мездра и Роман.


Социални услуги в домашна среда

Община Враца внесе проект  Социални услуги в домашна среда” по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ Помощ в дома“ – Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси 2007 – 2013 г.”. В него се предвижда  да се разкрие „Звено за социални услуги в домашна среда” към Домашен социален патронаж в рамките на общинското предприятие “Социални дейности”. В новосформираната общинска структура 10 лични асистенти, 10 социални асистенти и 15 домашни санитари  ще оказват помощ и подкрепа на 60 души с увреждания и самотно живеещи възрастни хора.
Основната цел на проекта е осигуряване по иновативен начин на разнообразни и качествени социални услуги в домашна среда и подобряване качеството на живот на хора,  които са в частична или пълна невъзможност за самообслужване и са в риск от социална изолация.
Прегледаха над 2500 деца по Общинската профилактична програма

         2 548 деца са прегледани до момента по Общинската профилактична програма по здравепазване във Враца. Прегледи за гръбначни изкривявания са направени на 1 804 деца от 4, 5, 7 и 13 клас на дванадесет училища във Враца. Открити са гръбначни изкривявания при 87 от тях. На 44 деца е била назначена и е започнала индивидуална кинезитерапия.
         Профилактични прегледи за ендокринологични заболявания бяха извършени на 744 деца на възраст от 7 до 14 г. от седем училища в общината. На всички е направено и лабораторно изследване на кръвната захар. Повишени нива на кръвната захар са открити при 17 ученици.
         Изследванията и прегледите са извършени в ДКЦ – 1 и в Медицинския център по рехабилитация и спортна медицина, и ще продължа през есента.
 
                                                                    Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”

Няма коментари:

Публикуване на коментар