Бисквитки

сряда, 14 март 2012 г.

Завърши първия етап от газификацията на Враца

Рила газ пусна в експлоатация 30 км. от газоразпределителната мрежа на града
Рила газ пусна в експлоатация първия етап от газоразпределителната мрежа на град Враца, като по този начин направи природния газ достъпен за хиляди домове и предприятия в града. Услугата ще даде възможност на жителите на газифицираните райони значително да намалят сметките си за отопление и готвене.
Рила газ получава лицензи за разпределение на природен газ и снабдяване с природен газ от краен снабдител на обособена територия Запад, включваща 7 града и 22 селища, след провеждане на международен конкурс за обществена поръчка. Компанията финансира изцяло със собствени средства всички дейности по изграждането на газопроводите и подземните отклонения към потребителите без помощта на държавни субсидии.
Проектът по газифицирането на град Враца включва следните параметри:
Общ размер на инвестицията в града– 20.1 млн. лв.
Обща дължина на мрежата на града – 106 км.
Обща дължина на подземни отклонения – 22 км.
Потенциални потребители за града – 18 000 бр.
Инвестирани към днешна дата – 18 млн. лв.
Изградени до момента газопроводи – 44 км
Положени до момента отклонения – 9 км.
Потенциални потребители за построената част от мрежата– 6 000 бр.
„Щастлив съм, че жителите на град Враца вече могат ефективно да се възползват от удобствата и сигурността на природния газ. Синьото гориво значително ще повиши качеството на живот и ще подобри състоянието на околната среда в града. Уверен съм, че домакинствата във Враца съвсем скоро ще оценят предимствата на природния газ и желаещите да се присъединят към мрежата ще се увеличат”, каза Серджо Пантано, изпълнителен директор на Рила газ.
Основното предимство на природния газ е неговата икономичност. Отоплението с природен газ е с около 40% по-изгодно от това с електрическа енергия, с над 85 % по-икономично от това с пропан-бутан и с близо 100 % по-евтино, отколкото при използването на дизел. Изчисленията показват, че за апартамент от 75 кв. м., месечните разходи за отопление, готвене и топла вода на едно домакинство възлизат на около 120 лв. месечно за зимните месеци и по около 40 лв. за летните – значително по-малко в сравнение с най-разпространените видове горива.
Рила газ е подготвила екип от специалисти, запознати с особеностите и предимствата на услугата, която предлага компанията, както и с процедурите по включване към мрежата, който предвижда да изпрати на посещение по домовете на потенциалните битови потребители в гр. Враца. Те ще бъдат снабдени с идентификационни карти, а за по-голяма сигурност, имената им ще бъдат съобщени на местните власти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар